Brasseur pozvala zastupnike da se izjasne protiv populizma, nesnošljivosti i mržnje

Brasseur pozvala zastupnike da se izjasne protiv populizma, nesnošljivosti i mržnje

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur pozvala je u petak hrvatske političare da se uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj glasno izjasne protiv retorike podjela i populizma, nesnošljivosti i govora mržnje.

"Mi kao izabrani političari odgovorni smo pridonostiti stvaranju okruženja snošljivosti i poštivanja razlika u našim društvima, borbi protiv socijalnog isključenja, diskriminacije pa čak i segregacije te promicati suživot. U tom kontekstu, uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj želim naglasiti kako političari imaju posebnu odgovornost promicati uključivost, snošljivost i poštivanje. Sve demokratske političke snage moraju se glasno izjasniti protiv retorike podjela i populizma, nesnošljivosti i govora mržnje", istaknula je Brasseur u svom govoru pred zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Izvanredan napredak

Brasseur, koja boravi u službenom posjetu RH, rekla je kako je Hrvatska tijekom svojih više od 19 godina članica u potpunosti iskoristila visoke standarde koje nudi Vijeće Europe na području funkcioniranja demokratskih institucija, zaštite i promicanja ljudskih prava i prava manjina, jačanja neovisnosti sudstva i borbe protiv korupcije kao i na području suzbijanja diskriminacije.

"Hrvatska je postigla izvanredan napredak u uspostavi demokratskih normi i praksi", naglasila je.

Međutim, kazala je kako u svim zemljama članicama VE-a bez iznimke još ima prostora za poboljšanje. "Važno je zadržati dinamiku reformi i nikad ne možemo uzeti zdravo za gotovo ono što smo postigli."

Po njezinim riječima, hrvatski uspjeh primjer je drugim zemljama regije na njihovom putu u europske integracije i pokazuje da se trud isplati.

Također je izrazila nadu da će nedavna presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pridonijeti procesu pomirenja te da neće stvoriti daljnje podjele.

Ratifikacija Socijalne povelje

Brasseur je ponovila pred saborskim zastupnicima ono što je rekla u četvrtak svom domaćinu, predsjedniku Sabora Josipu Leki, a to je da Vijeće Europe želi da Hrvatska ratificira revidiranu Socijalnu povelju što je prije moguće i isto tako i Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica Parlamentarne skupštine VE-a osvrnula je i na izazove s kojima se suočava Europa i za koje je potreban, kako je rekla, "koordinirani odgovor svih članica". To je prije svega suprotstavljanje pojavama ekstremizma i terorizma.

Prošlotjedni napad u Kopenhagenu i prije toga napadi u Francuskoj u siječnju bili su "udarac na same temelje naših društava. Za terorizam nema nikakvog opravdanja i dužnost je naše organizacije da pridonosi pronalaženju djelotvornog odgovora na ovu prijetnju", kazala je. Istodobno, kao čuvar ljudskih prava, vladavine prava i demokracije VE mora osigurati da su nužni sigurnosni odgovori država članica usklađeni s najvišim standardima ljudskih prava, rekla je Basseur.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara