Bratušek: Odlazim čiste savjesti, moja je Vlada Sloveniju spasila od "trojke"

Bratušek: Odlazim čiste savjesti, moja je Vlada Sloveniju spasila od "trojke"

Foto: Hina

SLOVENSKA premijerka Alenka Bratušek u četvrtak je, izvješćujući parlament o razlozima svoje ostavke, rekla da odlazi čiste savjesti i da je njena vlada u nešto više od godine dana djelovanja napravila velike korake i uspjela stabilizirati državu kojoj je još lani prijetio dolazak "trojke".

"Sada prvi put nakon pet godina imamo pozitivan gospodarski rast, broj nezaposlenih se u zadnje vrijeme smanjuje, a cijena našeg zaduživanja na svjetskom financijskom tržištu na povijesno je niskoj vrijednosti. Sve to rezultat je našeg dobrog i napornog rada", rekla je Bratušek u nastupu pred zastupnicima, zahvalivši parlamentarcima što su tijekom mandata vlade poduprli "nimalo lake poteze" njene vlade koja je djelovala kao "dobra ekipa".

Bratušek je rekla da se je na ostavku odlučila nakon što je uvidjela da je izgubila potporu u svojoj sada već bivšoj stranci Pozitivna Slovenija (PS) te nakon što se u razgovorima s koalicijskim partnerima i s predsjednikom države Borutom Pahorom uvjerila da njena ostavka neće izazvati "dodatnu krizu" koja bi ugrozila državu i život građana te da je izbore moguće održati ubrzo i dobiti novu stabilnu i djelotvornu vladu.

"Ponosna sam da smo stabilizirali javne financije i učvrstili položaj Slovenije na međunarodnim i financijskim tržištima i što su nove makroekonomske prognoze praktično svih institucija za Sloveniju pozitivne", rekla je Bratušek, dodajući da zbog svega toga prijevremeni izbori neće izazvati dodatnu nestabilnost i da ih Slovenija u ovom trenutku "može priuštiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kvartalnog pada BDP-a od 4,6 posto u vrijeme prijašnje vlade, Slovenija je došla u situaciju kad je u zadnjem kvartalu prošle godine imala rast BDP-a od 2,1 posto, a prognoze za ovu godinu kreću se od rasta BDP-a od 0,3 do 0,8 posto, što govori da Slovenija više nije "na rubu" i u situaciji kad bi joj trebala vanjska financijska pomoć, naglasila je Bratušek.

Dodala je da će njena vlada, koja od sada do izbora nove nastavlja voditi tekuće poslove, nastaviti s politikom razduživanja i restrukturiranja gospodarstva, nastaviti pripreme na privatizaciji državnog sektora i pripremati promjene u zdravstvu te se pokušati dogovoriti sa sindikatima javnog sektora o politici plaća, a do daljnjega će zaustaviti i zapošljavanje na neodređeno vrijeme u državnom sektoru.

Bratušek je rekla da je zahvalna što u vrijeme njene vlade nije bilo ekscesnog ponašanja u politici i izlaženja izvan standardnih okvira Slovenije kao "demokratskog i europskog društva", ali da je ubuduće za bolji uspjeh države i njen napredak te za postizanje zajedničkih ciljeva potrebno "mijenjati političko ponašanje" u cjelini. Istaknula je da treba biti svjestan s koliko je truda Slovenija u zadnjih godinu dana uspjela izbjeći situaciju u kojoj se nalazila "na rubu" destabilizacije te da ubuduće nitko ne bi smio napraviti nijedan potez koji bi je u taj položaj ponovno doveo.

Nakon današnjeg upoznavanja parlamenta s ostavkom premijerke i njene vlade nastupa dvotjedni rok u kojemu zastupnički klubovi mogu predlagati privremenog mandatara, no stranke vladajuće koalicije već su se unaprijed odrekle te mogućnosti, a i predsjednik Borut pahor izjavio je da neće koristiti svoju ustavnu poziciju i predložiti novog mandatara, kako bi se što više skratili rokovi do održavanja prijevremenih izbora. Pahor je danas počeo konzultacije sa strankama o tome kada će biti raspušten parlament i raspisani novi izbori, a u srijedu je izjavio da bi primjereni datum održavanja izbora mogao biti u srpnju ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara