Bratušek uvjerena da Slovenija može sama sanirati banke i plaćati dug: Trojke u Sloveniji neće biti!

Bratušek uvjerena da Slovenija može sama sanirati banke i plaćati dug: Trojke u Sloveniji neće biti!

Foto: Guliver Image / Getty Images

SLOVENSKA premijerka Alenka Bratušek izjavila je u subotu kako je uvjerena da će Slovenija biti u stanju izvesti sanaciju banaka i servisirati vanjski dug u idućoj godini bez vanjske financijske pomoći.

"Trojka u Sloveniji ne bi znala napraviti ništa bolje od nas i trojke u Sloveniji neće biti", rekla je Bratušek za televizijsku postaju POP-TV, odbijajući špekulacije da će Slovenija zbog loših kredita u bankama koje trebaju dokapitalizaciju trebati pomoć europskog fonda za stabilizaciju eura (ESM) ili širi program pomoći Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda.

Da za Sloveniju tržište kapitala nije i neće biti zatvoreno svjedoči i to što je sredinom godine Slovenija na američkog tržištu prodala desetogodišnje obveznice u visini 3,5 milijarde eura, a u četvrtak i trogodišnje obveznice od 1,5 milijardi eura, vrativši se na euro-tržište kapitala, rekla je Bratušek, dodavši da je njen optimizam okrijepljen i pozitivnom ocjenom Europske komisije krajem ovog tjedna o državnom proračunu za iduću godinu.

"U sadašnjem trenutku ocjenjujemo da rebalans proračuna neće biti potreban, a bude li potreban - onda ćemo djelovati", rekla je Bratušek, dodavši da je o tome teško prosuđivati u sadašnjim turbulentnim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski parlament u petak je potvrdio proračun za iduću godinu u kojemu je planirano 8,6 milijardi eura prihoda i 9,6 milijardi eura rashoda, te deficit od 1 milijarde ili 2,9 posto BDP-a. Bratušek je rekla da je realnost proračuna ovisna o više čimbenika, pa i od pada BDP-a koji se očekuje i iduće godine, ali da je opravdana odluka njene vlade da uvede porez na nekretnine protiv kojega je oporba i protiv kojega je skupljena peticija sa 70.000 potpisa.

Da taj porez nije uveden, vlada bi iduće godine morala smanjiti socijalna prava, intervenirati u troškove školstva i obrazovanja ili smanjiti mirovine za pet posto, rekla je.

"Porez na nekretnine je najbolja odluka u ovom trenutku, a i najpravednije rješenje - oni koji imaju više platit će više", rekla je Bratušek.

Dodala je da će rezultati testova bilanci slovenskih banaka biti poznati kroz nešto više od dva tjedna i da je neopravdano špekulirati koliki su i hoće li njihovi gubici zbog loših kredita biti viši od službene procjene slovenske središnje banke da će banke trebati dokapitalizirati s 1,2 milijarde eura u ovoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara