Breivik: U svojim djelima ne vidim ništa zlo! Da mogu, opet bih učinio isto!

Foto: AFP

"IZVEO sam jedan od najsofisticiranijih napada na Europu od Drugog svjetskog rata", započeo je svoje svjedočenje Anders Behring Breivik te dodao: "Da mogu, sve bih učinio ponovno".

"Ova djela počinjena su iz dobrote, ona nisu zla. Ne bojim se zatvora niti pomisli da ću u njemu provesti ostatak života. Ja sam rođen u zatvoru u kojem ne smijem javno iznositi svoja uvjerenja. Taj zatvor zove se Norveška", poručio je hladno Breivik.

Dodao je da je odlučio smanjiti intenzitet svoje retorike zbog svojih žrtava i njihovih obitelji te tako po prvi puta otkako je uhićen pokazao da ipak ima, ako ništa, barem malo poštovanja prema 77 osoba koje je ubio.

Suci su ga nekoliko puta morali zaustavljati prilikom čitanja svjedočenja, koje je ispisao na 13 stranica. Usprkos tome, inzistirao je da nastavi jer ima još mnogo toga za reći. U komentarima se dotakao kritike liberalizma i marksizma, a izjavio je i da podržava modele vlasti u Japanu i Sjevernoj Koreji.

Jedan od sudaca izuzet zbog komentara na Facebooku

Suđenje je nakratko prekinuto i to zbog sumnje na pristranost jednog od članova Vijeća. Naime, sud je doznao da je jedan od sudaca u Breivikovom slučaju na svom profilu na jednom društvenoj mreži napisao da norveški ubojica zaslužuje smrtnu kaznu, javlja BBC.

Breivikovi odvjetnici odmah su zatražili da sporni član Vijeća bude izuzet sa suđenja, a predsjednik vijeća je odredio 30-minutnu stanku kako bi se donijela konačna odluka. Nakon povratka Vijeće je potvrdilo da će se član koji je napisao sporne komentare izuzeti iz Vijeća.

Priznao zločine, ali ne i krivnju

Podsjetimo, Breivik je jučer priznao postavljanje bombe pod automobil u Oslu, u čijoj je eksploziji poginulo 8 osoba te ubojstvo 69 osoba na otoku Utoyi. Zločine je priznao, ali krivnju nije te tvrdi da je djelovao iz samoobrane. Dodao je i da ne priznaje norveški sud.

Baš kao i jučer, čovjek odgovoran za najmasovniji pokolj u Norveškoj od Drugog svjetskog rata ušao je u sudnicu s osmjehom na licu. Nije izostao ni njegov omiljeni pozdrav - stisnuta desnica visoko u zraku. Tek nakon što je izveo svoj mali ritual odlučio je sjesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara