Britanska ministrica: Moramo mijenjati zakon o komunikacijama, riskiraju se životi nedužnih

Britanska ministrica: Moramo mijenjati zakon o komunikacijama, riskiraju se životi nedužnih

Foto: Guliver Image / Getty Images

BRITANSKA ministrica unutarnjih poslova Theresa May izjavila je u srijedu da nedonošenje zakona kojim bi se komunikacijske tvrtke prisilile da skupljaju i pohranjuju podatke dovodi u opasnost živote i slabi sposobnost zemlje da se zaštiti.

"Svakim danom koji prođe bez izmjena zakona o komunikacijama, umanjuju se sposobnosti ljudi koji nas štite i ... povećava se broj osoba koje su u opasnosti, zločini ostaju nekažnjeni i riskiraju se životi nedužnih", izjavila je May u parlamentu.

May, članica Konzervativne stranke premijera Davida Camerona, rekla je da postoji hitna potreba za zaštitom, ali da stranačke razlike onemogućuju donošenje odgovarajućih zakonskih okvira.

Od Twittera i Facebooka tražili bolji pristup mrežama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liberalni demokrati, koalicijski partner u vladi, protivi se tim zakonskim mjerama, tvrdeći da bi one narušavale privatnost građana.

Čelnik britanske obavještajne službe pozvao je prošle godine komunikacijske tvrtke Twitter i Facebook da sigurnosnim službama omoguće bolji pristup svojim mrežama, upozoravajući na veliku važnost tih mreža za militantne skupine.

Ravnatelj sigurnosne službe MI5 izrazio je prošlog tjedna zabrinutost zbog nedostatka uvida u komunikacije, upozorivši da militanti Al Kaide u Siriji planiraju napade u zapadnim zemljama koji bi odnijeli mnoge žrtve.

Cameron je najavio da će u slučaju ponovne izborne pobjede donijeti zakon koji će omogućiti obavještajnim službama veće ovlasti u nadzoru internetskih komunikacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara