Britanska vlada pod pritiskom da započne istragu: Gdje su nestali spisi o zlostavljanju djece?

Britanska vlada pod pritiskom da započne istragu: Gdje su nestali spisi o zlostavljanju djece?

Foto: Hina

BRITANSKA vlada bila je u nedjelju izložena snažnom pritisku da otvori službenu istragu o kaznenom djelu pedofilije koje su 70-ih i 80-ih navodno počinili članovi vlade i zastupnici, nakon zagonetnog nestanka spisa o tom predmetu.

Sve se češće čuju pozivi da se položi račun dok je britanski premijer David Cameron koncem tjedna zatražio od Marka Sedwilla, stalnog tajnika u ministarstvu unutarnjih poslova, da "učini sve kako bi se utvrdilo" što se dogodilo sa 114 nestalih spisa.

U nedjelju je ministarstvo unutarnjih poslova, oslanjajući se na izvješće iz 2013., objavilo da su spisi najvjerojatnije "uništeni ili izgubljeni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
G. 1983. laburistički zastupnik i aktivist za dječja prava Goeffroy Dickens predao je spise Leonu Brittanu, tadašnjem ministru unutarnjih poslova. Leon Brittan, utjecajni ministar u vladi Margaret Thatcher, branio se ovog tjedna rekavši da je spise predao nadležnim službama.

U jednoj večeri 30.000 potpisa za istragu

Peticija koju je u nedjelju pokrenuo laburistički zastupnik Tom Watson i u kojoj se od premijera traži da počne nacionalnu istragu, prikupila je više od 30.000 potpisa tijekom večeri.

"Istragu moraju voditi stručnjaci za zaštitu djece. Svaki nerasvijetljeni trag ostavit će osjećaj nelagode u ustanovama u zemlji ili, još gore, sumnju u prikrivanje", rekla je Yvette Cooper, čelnica laburističke oporbe.

Skandal o nestalim spisima događa se u času kada su zaredale istrage i sudski postupci zbog pedofilije između 60-ih i 90-ih.

Istrage su rezultat otkrića burnog skandala u vezi s Jimmyjem Savileom, voditeljem na BBC-ju koji je umro 2011. a Scotland Yard ga danas smatra "jednim od najgorih seksualnih zlostavljača u povijesti zemlje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara