Britanski referendum o EU: Moći će glasovati samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima

Britanski referendum o EU: Moći će glasovati samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima

Foto: Hina

VEĆINA građana zemalja Europske unije koje žive u Velikoj Britaniji neće moći glasati na planiranom referendumu o ostanku Velike Britanije u EU, priopćila je u ponedjeljak britanska Vlada.

Premijer David Cameron, koji je obećao da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku svoje zemlje u reformiranoj Europskoj uniji ako njegova konzervativna stranka pobijedi na parlamentarnim izborima u svibnju, uputit će se ovog tjedna na turneju u pet europskih metropola i održati razgovore s ključnim liderima o svojim planovima reforme EU.

Cameronova vlada priopćila je da će na referendumu moći glasovati samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima u Britaniji, članovi Gornjeg doma parlamenta i građani Commonwealtha u Gibraltaru .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je velika odluka za našu zemlju, koja se odnosi na budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Zato mislimo da je važno da su Britanci, Irci i građani Commonwealtha ti koji odlučuju", naveo je neimenovani izvor iz Cameronova ureda. Građani drugih zemalja članica EU koji žive u Velikoj Britaniji mogu glasovati na općinskim i europskim izborima.

Britanski premijer David Cameron najavio je u petak u Rigi da će sa svojim kolegama iz članica EU-a započeti razgovore o reformama EU-a i o budućim britanskim odnosima s njom, potvrdivši da će o tome Britanci odlučivati na referendumu. Ovaj tjedan namjerava posjetiti glavne gradove Danske, Nizozemske, Francuske, Poljske i Njemačke, gdje će njihovim čelnicima iznijeti svoj stav o potrebi reformiranja EU.

Cameron, koga će na razgovore u ponedjeljak u službenoj rezidenciji primiti predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, nada se da će sa svim čelnicima 27 zemalja EU-a pojedinačno razgovarati prije sastanka Europskog vijeća krajem lipnja gdje se očekuje da će detaljnije predstaviti svoj plan reformi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara