Broj azilanata u EU 2013. porastao za 30 posto

Broj azilanata u EU 2013. porastao za 30 posto

Ilustracija: Hina

U PRVIH pet mjeseci ove godine u Europskoj uniji zabilježeno je 19 posto više zahtjeva za azil u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, a 2013. rekordna je godina s više od 435 tisuća zahtjeva što je porast od čak 30 posto, izvijestio je danas Europski potporni ured za azil (EASO) koji je izdao redoviti godišnji izvještaj o stanju azila u EU.

U izvješću za 2013. prvi se put kao nova članica Unije spominje i Hrvatska, no bez usporedne statistike s ranijim godinama, a navodi se primjerice da je otvoren novi centar za tražitelje azila.

Osim što je zabilježen najveći porast tražitelja zapaženi su i tzv. novi azilni trendovi. Tako je nastavio rasti broj tražitelja azila iz Sirije koja se svrstala među prve tri države porijekla azilanata u 16 država članica EU. Došlo je i do značajnog povećanja azilanata iz Eritreje koji dolaze u Italiju i podnose zahtjeve u "sjevernim državama" poput Njemačke, Nizozemske, Norveške i Švedske. Od ožujka ove godine došlo je i do značajnog povećanja broja državljana Ukrajine koji podnose zahtjev za azil na području država članica EU, Norveške i Švicarske.

EASO ističe da je u posljednjih 20 godina prosječni broj zahtjeva za azil bio oko 100 na mjesec, dok je od ožujka do svibnja 2014. podneseno više od 2,000 zahtjeva. Nove zahtjeve su u više od 95 posto slučajeva poslale osobe koje prvi puta traže zaštitu te koje su uvelike bile rasprostranjene diljem Europe.

Broj azilanata iz Ruske Federacije porastao za 71 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema podacima iz godišnjeg izvješća u 2013. je u EU primljen najveći broj zahtjeva za međunarodnom zaštitom od početka prikupljanja podataka za EU 2008.

Najviše tražitelja azila su državljani Sirije, Ruske Federacije i zemalja zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, dok su glavne države članice prihvata bile Njemačka, Francuska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija.

Stopa priznavanja zaštite u prvom stupnju na nivou EU 28 (uključujući i humanitarnu zaštitu) bila je 34,4 posto, od čega je izbjeglički status odobren za 49,710 osoba, supsidijarna zaštita za 45,535 osoba te humanitarna zaštita za 17,665 osoba, navodi se u izvješću.

Najveći broj odobrenih zaštita odnosi se na državljane Sirije, Eritreje i osobe bez državljanstva. S povećanjem broja zahtjeva za međunarodnom zaštitom od 109 posto, Sirija je postala vodeća država podrijetla tražitelja azila u EU 28 2013. Iako je broj tražitelja azila iz Ruske Federacije bio relativno stabilan od 2008. godine te je iznosio oko 20,000 azilanata godišnje, 2013. je porastao za 71 posto u odnosu na godinu ranije. Većina tih osoba dolazila je iz regije sjevernog Kavkaza te su zatražili azil u Poljskoj i Njemačkoj.

I zemlje zapadnog Balkana nastavile su predstavljati vrlo značajno opterećenje za sustav azila u EU, a broj azilanata iz tih zemalja povećao se za 36 posto te oni sada zauzimaju čak 17 posto tražitelja azila u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara