Broj "islamofobnih" incidenata u Francuskoj porastao za 70 posto nakon napada u Parizu

Broj "islamofobnih" incidenata u Francuskoj porastao za 70 posto nakon napada u Parizu

Foto: FAH

BROJ "islamofobnih" incidenata u Francuskoj porastao je za 70 posto nakon džihadističkih napada u siječnju u Parizu, u odnosu na isto razdoblje 2014., objavio je danas Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF).

Ta nezavisna udruga Francuskog vijeća muslimanske vjere (CFCM) zabilježila je 764 "islamofobnih" radnji 2014., ili porast od 10,6 posto u odnosu na 2013.

Opservatorij protiv islamofobije pri CFCM-u, čije brojke počivaju samo na pritužbama koje skupi ministarstvo unutarnjih poslova, sa svoje je strane otkrio 133 antimuslimanske radnje 2014. ili pad za 41,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke CCIF-a poklapaju se naprotiv s onima Opservatorija CFCM-a za razdoblje koje je uslijedilo nakon napada na Charlie Hebdo u ime džihada. Tako je Kolektiv popisao 153 "islamofobne" radnje između 7. siječnja i 7. veljače (+70 posto), dok je Opservatorij bilježio 147 antimuslimanske radnje za koje su podnesene pritužbe između 7. i 31. siječnja.

"Stanje nakon napada samo je uvećani odraz onoga što se dogodilo prije. Bilježimo isti tip radnji ali je prijelaz s riječi na djela žešći i učestaliji", kaže CCIF.

Islam je druga vjeroispovijest u Francuskoj s 3,5 do 5 milijuna vjernika te 2300 do 3000 džamija i dvorana za molitvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara