Broj žrtava u Gazi narastao na 680, Hamas odbija primirje dok Izrael ne ukine blokadu

Broj žrtava u Gazi narastao na 680, Hamas odbija primirje dok Izrael ne ukine blokadu

Foto: Hina

VOĐA Hamasa Haled Mešal rekao je u srijedu kako neće prihvatiti primirje s Izraelom u Pojasu Gaze sve dok ta zemlja ne ukine blokadu pod kojom već godinama drži palestinsku enklavu.

"Danas odbijamo i ubuduće ćemo odbijati" prijedlog primirja koji prethodi pregovorima o zahtjevima Hamasa, među kojima je i ukidanje blokade, rekao je Mešal na tiskovnoj konferenciji u Dohi, u Kataru.

Ukidanje blokade uvedene 2006. jedan je od zahtjeva Hamasa koji traži i otvaranje granice s Egiptom te oslobađanje zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Dok se redaju međunarodni pozivi za prekid neprijateljstva između Palestinaca i Izraelaca, Mešal ističe da Hamas "nema primjedbe" na posredovanje, pa tako ni na egipatsko, ali uz uvjet da se "prekine agresija i ukine blokada".

"Prvo se moramo suglasiti u vezi s ispunjenjem naših zahtjeva, a onda ćemo odlučiti kada će nastupiti primirje", istaknuo je.

U tom smislu je ustvrdio da je sklon "humanitarnom primirju" koje neće biti "način da se zaobiđu" Hamasovi zahtjevi.

Vijeće za ljudska prava UN-a istražit će izraelsku ofenzivu

UN-ovo Vijeće za ljudska prava pojačalo je u srijedu pritisak na Izrael odlučivši da će što prije poslati povjerenstvo koje će provesti istragu o mogućim zločinima počinjenim tijekom izraelske ofenzive na Gazu.

Početak UN-ove istrage dolazi nakon rezolucije u tom smislu koju je predložila Palestina, a prihvaćena je u srijedu pošto je za nju glasovalo 29 zemalja, jedna je bila protiv (Sjedinjene Države), a 17 ih je bilo suzdržano.

Izrael je odluku vijeća nazvao "parodijom".

"Vijeće bi trebalo povesti istragu o odluci Hamasa da bolnice pretvori u zapovjedne vojne stožere, da koristi škole kao skladišta oružja i da raketne sustave postavlja pokraj dječjih igrališta, privatnih kuća i džamija", ističe se u priopćenju službe za odnose s javnošću izraelskog premijera.

Glasovanje je održano na izvanrednoj sjednici Vijeća na zahtjev arapskih zemalja, a što je poduprla Rusija tražeći da se poštuje međunarodno pravo na okupiranom palestinskom teritoriju.

Nešto ranije, UN-ova Visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay, koja je sudjelovala na izvanrednoj sjednici vijeća posvećenoj izraelskoj ofenzivi, pozvala je da se istraže mogući "ratni zločini" koje je Izrael počinio u Gazi i osudila neselektivne napade Hamasa na civilna područja.

Više od 680 Palestinaca ubijeno u 16 dana izraelske ofenzive

Više od 50 Palestinaca ubijeno je u srijedu, 16. dana izraelske vojne ofenzive na Gazu, čime se broj poginulih Palestinaca popeo na 680, među kojima su većina civili, izvijestile su tamošnje spasilačke službe.

Na suparničkoj strani poginula su 34 Izraelca od početka sukoba 8. srpnja: 32 vojnika poginula su uglavnom u borbama u Gazi a dvoje civila poginulo je u granatiranju Izraela iz Gaze, navodi vojska. U palestinskom granatiranju poginuo je i jedan tajlandski radnik.

U Gazi je glasnogovornik mjesne službe za izvanredne situacije Ašraf al Kodra rekao da je u srijedu poginulo 50 ljudi, po statistici koja nezaustavljivo raste.

Među žrtvama izraelskih zračnih napada i topničke vatre na više sektora palestinske enklave je i četvero djece, dodao je.

Te je podatke teško provjeriti s obzirom na kaos koji vlada u Gazi, na nemogućnost evakuacije žrtava i nedostatak koordinacije među spasilačkim službama, dok se trupla svakodnevno izvlače iz ruševina razorenih kuća, javljaju spasioci.

Kako navodi UN, većina palestinskih žrtava su civili. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay kazala je u srijedu da je Izrael možda počinio ratne zločine ubijajući civile, granatirajući kuće i bolnice tijekom dvotjedne ofenzive u Pojasu Gaze te je ocijenila da se svi ti incidenti moraju nepristrano istražiti.

Pillay je osudila i palestinsko raketiranje izraelskog teritorija.

Više od 118.000 ljudi izbjeglo je iz svojih domova u toj gusto naseljenoj palestinskoj enklavi i našlo utočište u UN-ovim kampovima.

Izraelske snage "prekršile su sve međunarodne zakone i ljudski moral", rekao je u utorak kasno navečer palestinski predsjednik Mahmud Abas, dok međunarodni napori za uspostavu primirja daju malo rezultata.

Abas je izrazio bijes Palestinaca nakon višednevnih bezuspješnih razgovora u Egiptu, Turskoj i u Kataru gdje je pokušavao postići primirje između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta koji upravlja Pojasom Gaze.

"Puni smo bijesa, nikad nećemo zaboraviti i oprostiti"

Najmanje deset Palestinaca i dva izraelska vojnika poginula su u Gazi u noći s utorka na srijedu, dok raste bijes Palestinaca koji optužuju Izrael da je prekršio sve međunarodne i moralne zakone što "nikada neće zaboraviti i oprostiti".

Izraelske snage "prekršile su sve međunarodne zakone i ljudski moral", rekao je kasno navečer u utorak palestinski predsjednik Mahmud Abas, u vrijeme dok međunarodni napori za uspostavom primirja daju malo rezultata.

Abas je izrazio bijes Palestinaca nakon višednevnih bezuspješnih razgovora u Egiptu, Turskoj i Kataru gdje je pokušavao postići primirje između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta koji upravlja Pojasom Gaze.

"Puni smo bijesa, nikad nećemo zaboraviti i oprostiti", upozorio je Abas na početku hitne sjednice vlade u Ramali na Zapadnoj obali.

"Našem narodu ne preostaje ništa drugo nego da se moli Bogu. Nitko na ovome svijetu neće živjeti u miru i stabilnosti sve dok ih ne budu imali djeca u Jeruzalemu, Gazi i na Zapadnoj obali", istaknuo je Abas.

Kerry doputovao u Izrael na razgovore o primirju

Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u Tel Aviv u srijedu kako bi razmotrio načine okončanja najsmrtonosnijeg nasilja između Izraela i Hamasa u posljednjih nekoliko godina.

"Državni tajnik Kerry doputovao je jutros u Tel Aviv, Izrael, kako bi se sastao s dužnosnicima i razmotrio napore za postizanje primirja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

"On će također posjetiti Jeruzalem i Zapadnu obalu i sastati se s glavnim tajnikom UN-a Banom Ki-moonom, palestinskim predsjednikom (Mahmudom) Abasom i izraelskim premijerom (Benjaminom) Netanyahuom", kazala je.

Izrael je pokrenuo ofenzivu 8. srpnja kako bi zaustavio raketne napade Hamasa iz Gaze. Nakon zračnih udara Izrael je poslao kopnenu vojsku u Gazu prošlog četvrtka.

Prema posljednjim podacima, od početka izraelske ofenzive ubijena su 643 Palestinca, među kojima veliki broj djece i civila, uključujući sedmogodišnje dijete koje je poginulo od granate u srijedu rano ujutro u Gazi, izjavio je jedan liječnik.

Na izraelskoj strani ubijeno je 29 vojnika, među kojima je i časnik kojega je ubio palestinski snajper tijekom noći.

Egipat pokušava nagovoriti dvije strane na primirje i dogovaranje uvjeta za produženi prekid vatre u Gazi.

Međutim, Hamas traži jamstva o ublažavanju izraelsko-egipatske blokade i druge ustupke. Napore za postizanje primirja otežava i nepovjerenje između Egipta na čelu s predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem i Hamasa.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) na čelu s Abasom u srijedu je podržala zahtjeve Hamasa za okončanje neprijateljstva s Izraelom u Gazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatski izvori su izjavili da bi jedinstveno palestinsko stajalište moglo pomoći u postizanju dogovora.

Izrael je suočen s rastućom međunarodnom zabrinutošću zbog pogibije velikog broja civila kao i pojačanim ekonomskim pritiskom zbog izgubljenih prihoda od turizma nakon što je američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) u utorak zabranila letove u telavivsku zračnu luku Ben Gurion na najmanje 24 sata.

Brojni europski zračni prijevoznici u utorak su također odlučili obustaviti sve letove u Izrael zbog napetosti u regiji, nakon što su to već učinile američke kompanije Delta, US Airways i United Airlines.

Razlog koji sve tvrtke navode kao presudan za odluku o prekidu prometa s Izraelom je nemogućnost jamčenja sigurnosti svojim putnicima i osoblju nakon što je raketa ispaljena iz Pojasa Gaze u utorak ujutro pala na mjesto vrlo blizu međunarodne zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu.

UN kaže da je Izrael možda počinio ratne zločine

Izrael je možda počinio ratne zločine ubijajući civile, granatirajući kuće i bolnice tijekom dvotjedne ofenzive u Pojasu Gaze, izjavila je u srijedu Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

Otvarajući hitnu sjednicu UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi, Pillay je također osudila palestinske militante iz Gaze, pripadnike Hamasa, za neselektivno raketiranje Izraela.

"Ovo je samo nekoliko primjera koji ukazuju na veliku mogućnost da je prekršeno međunarodno humanitarno pravo, i to tako da se može govoriti o ratnim zločinima", rekla je Pillay navodeći primjere izraelskih zračnih udara i granatiranja domova i bolnica u palestinskoj enklavi.

"Svaki od tih incidenata mora se na odgovarajući način i nepristrano istražiti", istaknula je Pillay u jednoj od njezinih najoštrijih izjava o sukobu.

Izraelski i palestinski predstavnici međusobno su se optuživali za ratne zločine i ustvrdili da su njihove akcije u skladu s međunarodnim pravom.

"Izrael će uništiti vojnu infrastrukturu Hamasa. Stanovnici Gaze nisu naši neprijatelji. Izrael je potpuno predan poštivanju međunarodnog prava", rekao je izraelski veleposlanik Eviatar Manor.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Malki pozvao je svjetske sile da prekinu s praksom nekažnjavanja Izraela i dodao: "Izrael mora odgovarati za svoje zločine". Njegov govor bio je popraćen snažnim pljeskom.

Izrael, koji optužuje Vijeće za pristranost, bojkotirao je to tijelo 20 mjeseci da bi u listopadu prošle godine ponovno počeo surađivati.

Njegov glavni saveznik SAD, član Vijeća, također je ocijenio da je nepošteno upirati prstom samo u Izrael.

Palestinci traže istragu izraelskih napada

Palestinci su u utorak od Ujedinjenih naroda zatražili istragu svih povreda ljudskog i humanitarnog prava počinjenih tijekom izraelskih napada na Pojas Gaze a Jordan je u Vijeću sigurnosti UN-a predložio donošenje rezolucije kojom se poziva na trenutačni prekid sukoba između Izraela i Palestinaca te povlačenje izraelskih snaga.

Palestinski prijedlog rezolucije kojom se nalaže hitna neovisna međunarodna istraga zločina upućen je UN-ovu vijeću za ljudska prava u Ženevi na raspravu u srijedu a podržali su ga Egipat i Pakistan.

Izrael je 8. srpnja započeo zračne napade na Pojas Gaze a u četvrtak je započeo kopnenu ofenzivu kako bi zaustavio raketne napade Hamasa na Izrael s toga područja.

Oko 600 Palestinaca, uglavnom civila, te 29 Izraelaca, od kojih je 27 vojnika, poginulo je u tim napadima koji traju već treći tjedan.

U jordansko-egipatskom prijedlogu rezolucije upućenom Vijeću sigurnosti osuđuje se "svo nasilje i neprijateljstva protiv civila i sva djela terorizma" te se izražava duboka zabrinutost teškim stradanjima palestinskih civila.

Mansur: Međunarodna zajednica nije izvršila obvezu zaštite civila

"Međunarodna zajednica nije izvršila svoju obvezu zaštite civila u vrijeme rata", rekao je u utorak palestinski predstavnik u UN-u Rijad Mansur pred Vijećem sigurnosti, govoreći o žrtvama izraelske ofenzive u Gazi.

U emocijama nabijenom govoru Mansur je pokazivao fotografije palestinskih ranjenika u Gazi i pročitao imena pedesetero palestinske djece ubijene u izraelskim bombardiranjima.

"Evo lica naših žrtava, većinom djece. Mi nismo statistički podaci, mi smo ljudska bića", rekao je na rubu suza.

Mansur je istaknuo da "međunarodna zajednica nije ispunila svoju obvezu zaštite civila u vrijeme rata, nije primijenila pravo i pogazila je svoju riječ".

On je ponovo pozvao Vijeće da usvoji rezoluciju "kako bi prestala ta agresija i okončala se izraelska blokada Gaze, a palestinski narod dobio međunarodnu zaštitu.

Ocijenio je da pokušaji posredništva koji su u tijeku ne smiju spriječiti Vijeće da preuzme svoju "odgovornost glede okončanja masakra nedužnih muškaraca, žena i djece".

Diplomati su rekli da Jordan, članica Vijeća, sastavlja rezoluciju koju bi u utorak na razmatranje trebale dobiti sve zemlje članice.

Merkel osudila antisemitizam na propalestinskim prosvjedima

Njemačka kancelarka Angela Merkel snažno je u srijedu osudila antisemitske slogane na propalestinskim prosvjedima diljem Njemačke, organiziranim povodom izraelske ofenzive na Pojas Gaze.

Ti su slogani, kazala je Merkel, "napad na slobodu i toleranciju te pokušaj potkopavanja našeg slobodnog i demokratskog poretka.

"To se ne može i neće dopustiti", stoji u priopćenju kancelarke.

Na propalestinskim okupljanjima zaredale su uvrede u kojima se Židovi uspoređuju s "kukavičkim svinjama". Prosvjedi su postali posebno osjetljivo pitanje kod njemačkih političara jer su brojni prosvjednici izraelsku akciju u Gazi povezali s njemačkom nacističkom prošlošću, nazivajući je "genocidom" i pozivajući na ubijanje Židova u plinskim komorama.

Židovske udruge u Njemačkoj, zajedno s članovima Merkelove vlade i dužnosnicima ostalih europskih država, osudili su prosvjede koji nisu karakteristični samo za Njemačku.

"Antisemitsko raspoloženje i neprijateljstvo prema Židovima, napadi na ljude židovske vjere i na sinagoge nemaju mjesto u našim društvima", poručili su u utorak u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Italije - Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius i Fedrica Mogherini.

Otkazivanje letova u Izrael Hamas tumači kao pobjedu

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) u srijedu je za još 24 sata produljila zabranu američkim avioprijevoznicima letove u Izrael, a palestinski pokret Hamas nazvao je "velikom pobjedom" odluku američkih i europskih aviokompanija o otkazivanju međunarodnih letova u Izrael te iz njega u strahu od palestinskih raketa.

Priopćenje američke uprave za civilno zrakoplovstvo navodi da zabrana objavljena u srijedu ostaje na snazi. FAA je zabranio američkim kompanijama kao što su Delta Air, American Airlines i United Airlines letove u zračnu luku u Tel Avivu kao odgovor na raketiranje aerodroma

"Zatvaranje izraelskog zračnog prostora velika je pobjeda otpora, to je kruna neuspjeha Izraela", rekao je glasnogovornik Hamas Sami Abu Zuhri u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara