Bruxelles otvorio hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini

Foto:  Klix.ba

UMJESTO da se službeni Bruxelles bavi slučajem kada su političari romske i židovske nacionalnosti Dervo Sejdić i Jakob Finci na Europskom sudu za ljudska prava uložili žalbu tražeći da se promijeni pravilo po kojem u predsjedništvo BiH mogu biti birani samo pripadnici Bošnjaka, Hrvata i Srba, Europski političari odlučili su otvoriti - hrvatsko pitanje! 
 
Bruxelles o slučaju Komšić!
 
"Razgovori bosanskohercegovačkih političara proteklih tjedana, uključujući i pregovore u Bruxellesu 10.listopada, uopće ne dotiču presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić i Finci protiv BiH'. Umjesto o provođenju te presude, političari su razgovarali o slučaju 'Komšić', odnosno o hrvatskom nacionalnom pitanju“, komentirao je za Deutsche Welle politički analitičar Slavo Kukić dodajući kako je za europske političare čudno da nude rješenja u okviru slučaja 'Komšić'. 
 
Zašto je Bruxelles pristao da, umjesto slučaja "Sejdić i Finci", rješava slučaj "Komšić", pita se analizi Deutsche Welle prenoseći izjavu predsjednika Židovske zajednice u BiH Jakoba Fincija koji kaže da se EU miješa u unutarnjopolitičke prilike, ne samo zemalja članica, već i potencijalnih kandidata, dajući pri tome i prijedloge za rješavanje konkretnih pitanja. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Federacija BiH imat će dvije izborne jedinice? 
 
Prijedlog koji je dužnosnicima. političkih stranaka u Bruxellesu navodno usmeno predočio europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, prihvatljiv je za predsjednika HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) BiH Dragana Čovića. Čelnik SDP-a (Socijaldemokratske partije) BiH Zlatko Lagumdžija kaže da taj prijedlog „nije najbolje rješenje“, ali da se na tom tragu možda može naći rješenje koje će imati podršku u Parlamentu, prenosi DW. 
 
Prema tumačenju  Komšića, Federacija BIH, iako ne formalno-pravno, praktički bila podijeljena na dvije izborne jedinice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara