"Budite spremni na rat!": Kim Jong-un proglasio stanje ratne pripravnosti u Sjevernoj Koreji

"Budite spremni na rat!": Kim Jong-un proglasio stanje ratne pripravnosti u Sjevernoj Koreji

Foto: AFP

SJEVERNA Koreja je u stanju ratne pripravnosti nakon što je njihov vođa Kim Jong-un naredio vojsci da se "pripremi za rat", pišu južnokorejski mediji, a prenosi RT.

Kim Jong-un je naredbu izdao u sklopu priprema za obavljanje nuklearnih testova koje je ranije u siječnju najavljeno iz Sjeverne Koreje kao reakcija na nove sankcije nametnute od strane UN-a. Ratna pripravnost je na snazi još od 29. siječnja te se očekuje da bi nuklearni testovi mogli doći i prije nego što se očekuje. Pojedini analitičari ističu kako bi se ona mogla dogoditi 16. veljače, na rođendan bivšeg vođe Kima Jong-ila, koji je preminuo 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejski mediji također su izvijestili da je Kim Jong-un rekao svojim dužnosnicima za pitanja sigurnosti da poduzmu specijalne mjere, prenosi Russia Today. Navodi se također kako je Kim Jong-un zabrinut zbog moguće reakcije Kine na njihovu nuklearnu probu, te je svojim generalima kazao kako moraju biti vrlo oprezni u odnosima s Kinom jer im je "još uvijek od koristi".

Južna Koreja je, međutim, spremna dati "jak odgovor" na bilo kakvu provokaciju iz Sjeverne Koreje te je napetost u regiji izražena. Posljednji put je Sjeverna Koreja bila u ratnoj pripravnosti 1993. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara