Čak 40% građana Srbije nema završenu srednju školu

Ilustracija: freeimages.com
 
POMOĆNIK ministra obrazovanja Srbije Ljubiša Antonijević izjavio je da u Srbiji 40 posto građana nema završenu srednju školu, odnosno nikakvu radnu kvalifikaciju.
 
Antonijević je gostujući na RTS-u naglasio da je u Srbiji 17 posto stanovništva nepismeno i 23 posto sa završenom osnovnom školom, što znači da 40 posto građana nema radnu kvalifikaciju, prenosi Tanjug.
 
Pomoćnik ministra podsjetio je da je Vlada Srbije prošle godine usvojila novi zakon o obrazovanju odraslih, koji je stupio na snagu od 1. siječnja ove godine.
 
Zakon predviđa da osnovno obrazovanje za odrasle traje tri godine - za godinu dana savlada se ciklus od prvog do četvrtog razreda, drugu godinu peti i šesti razred, a treću sedmi i osmi razred.
 
"Trend je svuda u svijetu, pa i kod nas, da se pismenost mora podići. Jedan od osnovnih uvjeta za zapošljavanje je najmanje završena osnovna škola", naglašava Antonijević.
 
U Srbiji ima 13 škola za osnovno obrazovanje odraslih, a da je projekt "Druga šansa" predvidio nastavu za odrasle u 70 redovnih škola.
 
Školovanje za odrasle je besplatno.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara