Čak 40 posto piletine iz supermarketa zaraženo je opasnim bakterijama: Znate li što jedete?

Foto: Ilustracija

KUPUJETE li i vi piletinu u supermarketima? Istraživanje koje su proveli Britanci pokazalo je da je čak 40 posto piletine iz supermarketa zaraženo opasnim bakterijama koje uzrokuju trovanje hranom. Zaključak ovog testiranja glasi: "To je neprihvatljivo!".

Kako prenosi The Sun, na 192 testirana uzorka iz devet najvećih britanskih lanaca supermarketa (Aldi, Asda, The Co-operative, Lidl, M&S, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco i Waitrose) pronađene su čak 73 vrste bakterija, uključujući kampilobakteriju, listeriju i salmonelu.

Najčešća među njim je upravo izrazito opasna kampilobakterija, koja uzrokuje proljev, vrućicu i povraćanje, a može biti i smrtonosna. Tako je u 2010. godini u Velikoj Britaniji među 403 tisuće zaraza ovom bakterijom zabilježeno 96 smrtnih slučajeva.

Odbor britanskog Ministarstva poljoprivrede zadužen za perad kaže kako temeljito kuhanje, odnosno pečenje piletine, ubija bakterije kojima je kontaminirana: "Piletina je sigurna i zdrava kada se pravilno skuha". A što na sve to kažu trgovački lanci? "Jednaka je vjerojatnost i da u vrhunskim restoranima pojedete zaraženu piletinu", poručili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara