Čelnici G20 naljutili EU: "Nećemo primati lekcije iz ekonomije i demokracije"

Čelnici G20 naljutili EU: "Nećemo primati lekcije iz ekonomije i demokracije"

Foto: AFP

"EUROPSKA unije nije spremna primati ekonomske lekcije od naših partnera iz G20", kazao je jučer jasno predsjednik Europske komisije nakon što su se mnogi u svijetu zabrinuli da bi kriza eurozone mogla svjetsku ekonomiju vratiti u recesiju.

"Iskreno, nismo ovdje došli primati lekcije iz demokracije ili kako upravljati ekonomijom", rekao je Jose Manuel Barroso uoči sastanka država G20 u Meksiku gdje se očekuje da će stanje u Europi biti glavno pitanje rasprava.

Kriza je počela u SAD-u

Dok uglavnom Washington komentira nesposobnost europskih vođa u rješavanju dvogodišnje krize, Barroso nije zaboravio napomenuti da je kriza baš i počela s druge strane Atlantika. "Kriza nije počela u Europi, nego u Sjevernoj Americi. I mnogi u našem financijskom sektoru su zahvaćeni sa 'neotrodoksnim' praksama u nekim sektorima financijskog tržišta", kazao je Barroso. Dodao je da očekuje da će države G20, odnosno najveće svjetske ekonomije, jasno govoriti u korist pristupa koji je zauzela EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kritike da eurozona presporo donosi odluke, jer se dogodilo da se kriza prelila se relativno male grčke, irske i portugalske ekonomije na velike države Španjolsku i Italiju. "U Europi prakticiramo otvorene demokracije. Nisu sve države G20 otvorene ekonomije. Sigurno ovdje ne dolazimo primati lekcije", kazao je Barroso. Malo nježnijim riječima i istu poruku poslao i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Europski čelnici će uzeti novac

"Nismo jedini odgovorni za ekonomske probleme diljem svijeta", kazao je Van Rompuy te dodao da Europa očekuje rast već sljedeće godine, nakon "blage recesije" u 2012. No, iako neće primati lekcije, dužnosnici EU će ipak od država zatražiti 430 milijardi dolara za pomoć u rješavanju europske krize, a Kina i Brazil su među onim državama koje još nisu rekle koliko novca su spremne dati.

Na pitanje zašto bi drugi pomagali jednoj od najbogatijih regije svijeta, Barroso je kazao da je njihov interes "stabilizirana Europa". Van Rompuy je kazao da europski vođe na summitu sljedećeg tjedna neće "donijeti definitivne odluke". Umjesto toga će se obaviti "pripremne radnje" za ekonomsku i monetarnu unije te "integraciju bankarskog sustava". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara