Centar maloljetničkog kriminala u Srbiji: Novim Sadom hara "dječja banda" na čelu s 15-godišnjakom

Ilustracija: Arhiva

NOVI SAD je, ako je za suditi prema posljednjim događajima, centar maloljetničkog kriminala u Srbiji. Ovim gradom hara "dječja mafija", na čijem čelu se nalazi dječak u dobi od 15 godina i s više od 90 kaznenih djela, doznaje Blic.

Do sada je protiv njega podnesena 51 kaznena prijava, ali je dosje ovog nasilnika, koji je obijao automobile, pljačkao, nožem presretao svoje vršnjake i otimao novac, mnogo bogatiji. Ovaj broj prijava odnosi se samo na period kada je S. S. napunio 14 godina, kada je policija protiv njega mogla podnijeti prijave.

On je par godina prije toga već ozbiljno zagazio u kriminal, tako da policija vjeruje da je S. S. do sada počinio oko 90 kaznenih djela.

Zbog porasta kriminala u kojem prednjače maloljetnici zamjenik načelnika policije u Novom Sadu Stevan Krstić kaže za Blic da "kriminal nije isključivo problem policije, već cijelog društva, odnosno države".

S činjenicom da je kriminal odavno prestao biti samo problem policije slaže se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Očigledno da postoji jedna populacija koja nema nikakav strah od bilo kakvih sankcija i ne preza od ičega. Odgovor na to ne može se dobiti bez sociologa, bez kriminologa, to je nešto što zahtjeva uključivanje cijele zajednice", kaže Vučević.

Prema službenoj statistici, u Novom Sadu se u prosjeku dnevno počini preko 38 kaznenih djela.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara