Cerar: Slovenija će primiti izbjeglice, ali i brinuti o sigurnosti zemlje

Cerar: Slovenija će primiti izbjeglice, ali i brinuti o sigurnosti zemlje

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar najavio je u ponedjeljak u parlamentu da će njegova zemlja primiti "određen broj" potencijalnih izbjeglica iz zemalja Afrike i s Bliskog istoka, ali da će vlada pri tome voditi računa o "integrativnoj sposobnosti" zemlje, koja ima ograničene kapacitete, te o sigurnosnim aspektima.

"Slovenija je bila i bit će solidarna prema izbjeglicama, ali će jasno upozoriti na problem integracije i sigurnosni element", kazao je Cerar u parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje koliko će Slovenija primiti izbjeglica, nakon što je Europska komisija predložila obvezujuće kvote za prihvat, odnosno preseljenje u europske države oko 200.000 potencijalnih izbjeglica iz kriznih područja.

Prema predloženim kvotama Slovenija bi trebala primiti 207 imigranata-izbjeglica koji se sada nalaze izvan Europe, a prijeti im opasnost. Cerar je nedavno izrazio rezervu prema obvezujućim kvotama za članice EU-a, rekavši da je to predmet za raspravu i da bi Slovenija mogla primiti samo 15 do 20 izbjeglica.

Cerar je u ponedjeljak u parlamentu kazao da se Slovenija pri rješavanju izbjegličkog problema zalaže za načelo dobrovoljnosti, ali i za solidarnost prema izbjeglicama, u skladu s odredbama međunarodnog prava, a mogućnosti i kapacitete za prihvat izbjeglica već provjerava više ministarstava.

Kao jedan od razloga suzdržanosti oko prihvata većeg broja imigranata Cerar je naveo problem moguće "infiltracije" jednog broja osoba koje bi mogle predstavljati rizik za unutarnju sigurnost. To treba uzeti u obzir u budućim raspravama o integraciji imigranata u EU-u, naveo je slovenski premijer, dodajući da će o tome koliko će Slovenija izbjeglica primiti odlučivati i parlament.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara