Čestitke državnog vrha povodom Dana neovisnosti: "Važno je da potičemo rad, samopouzdanje i optimizam"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović uputio je hrvatskim građanima čestitku u povodu Dana neovisnosti, ističući kako je neovisnost temelj dalje izgradnje društva sloboda i ljudskih prava ali i zajedničke odgovornosti za budući razvoj.

"Svečano obilježavajući Dan neovisnosti – dan kada je Hrvatski sabor godine 1991. donio povijesnu odluku o proglašenju neovisnosti Republike Hrvatske - s poštovanjem se prije svega sjećamo svih onih koji su pridonijeli ostvarenju povijesne težnje hrvatskoga naroda da obnovi svoju samostalnu državu, a osobito hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodu.

Neovisnost, koju smo postigli i obranili uz velike žrtve, temelj je dalje izgradnje hrvatskoga društva kao društva demokratskih sloboda i ljudskih prava, ali i društva osobne i zajedničke odgovornosti za budući razvoj. Ljepota naše domovine i vrijednost naših ljudi temeljni su kapital da se, sada i kao punopravna članica Europske unije, razvijamo kao gospodarski uspješna i socijalno pravedna država. Da bismo u tome uspjeli, važno je da izgrađujemo suglasje o temeljnim pitanjima naše budućnosti, da potičemo rad i kreativnost, samopouzdanje i optimizam.

Uz želju da ponosno i radosno proslavimo svoj nacionalni blagdan, svim hrvatskim građanima srdačno čestitam Dan neovisnosti!", stoji u čestitki predsjednika Josipovića koju je objavio Odjel za informiranje Ureda predsjednika RH.

Milanović: Pred nama su novi ciljevi

Predsjednik Vlade Zoran Milanović uputio je hrvatskim građanima čestitku u povodu Dana neovisnosti, istaknuvši kako se, obilježavajući ovaj dan, s dubokim poštovanjem i pijetetom, prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote kako bi obranili domovinu.

"Dvadeset i dvije godine od dana kad su zastupnici Hrvatskoga sabora jednoglasno donijeli odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom, slavimo Dan neovisnosti kao građani slobodne, demokratske, stabilne zemlje. Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije i članica NATO saveza te zemlja razvijenih dobrosusjedskih odnosa i lider u regiji.

Izražavamo našu zahvalnost hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, na predanoj, pobjedničkoj borbi. Obilježavajući ovaj dan, osobito se, s dubokim poštovanjem i pijetetom, prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote kako bi obranili domovinu.

Danas, kad neovisnost i suverenost Republike Hrvatske više nisu upitne, naše su obveze i zadaci drugačiji. Pred nama su novi ciljevi: izgradnja moderne i gospodarski uspješne, konkurentne europske Hrvatske, uređene i solidarne države u kojoj se zakoni poštuju i provode, a ljudska su prava i individualne slobode na najvišoj razini.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, u ime Vlade i moje osobno, s ponosom čestitam Dan neovisnosti!", stoji u čestitki predsjednika Vlade Zorana Milanovića.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara