Četrnaestogodišnji simpatizer IS-a koji je planirao bombaški napad u Beču osuđen na 8 mjeseci zatvora

Četrnaestogodišnji simpatizer IS-a koji je planirao bombaški napad u Beču osuđen na 8 mjeseci zatvora

Ilustracija: Hina

ČETRNAESTOGODIŠNJI tinejdžer osuđen je u Austriji na osam mjeseci iza rešetaka zbog planova da se priključi sirijskim ektremistima organizacije Islamska država (IS) te da detonira bombu u Beču, presudio je u utorak sud u ST. Poelten.

Dječak turskog podrijetla priznao je da je prošle godine u Beču imao kontakte s pristašama Islamske države i obećao im da će izvesti napad prije nego li otputuje u Siriju.

Prikupljao je sredstva za izradu ručne bombe i namjeravao napasti glavnu bečku željezničku postaju Westbahnhof, priopćili su istražitelji.

Također je pokušao pridobiti za sve te aktivnosti svog 12-ogodišnjeg prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porota je utvrdila da je okrivljeni kriv za priključivanje terorističkoj organizaciji i dobivanje instrukcija za izvođenje terorističkog napada. Dobio je osam mjeseci zatvora, a u izdržanu kaznu mu se računa pet mjeseci koliko je proveo u pritvoru.

Nakon toga će biti stavljen na uvjetnu kaznu i mogao bi dobiti još 16 mjeseci zatvora u slučaju da prekrši pravila uvjetne kazne.

Njegova škola primijetila je da je postao radikalan i kontaktirala policiju, koja je dječaka zatočila u listopadu.

Oko 200 ljudi iz Austrije pridružilo se ekstremistima u Siriji i Iraku, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara