Četvorica Srba i jedan Marokanac uhićeni u Španjolskoj zbog pokušaja kupnje bubrega

Četvorica Srba i jedan Marokanac uhićeni u Španjolskoj zbog pokušaja kupnje bubrega

Foto: Shutterstock

PET osoba uhićeno je u Španjolskoj zbog pokušaja kupnje bubrega od siromašnoga marokanskog imigranta za 6000 eura, objavila je u ponedjeljak policija te zemlje u kojoj je potpisan prvi u povijesti međunarodni ugovor o borbi protiv trgovine organima kojom se u svijetu ostvari 1,2 milijarde dolara ilegalnog profita na godinu.

Četvorica Srba i jedan Marokanac radili su za Srbina, vođu međunarodne krijumčarske bande, koji je tražio organ za svog odraslog sina koji ima oštećenje bubrega, izvijestila je policija na konferenciji za novinare u Madridu.

Plan je otkriven tijekom međunarodne istrage koju je vodila policija, a praćeni su članovi krijumčarske bande koja se bavila provalama u Španjolskoj, Njemačkoj, Belgiji i u Francuskoj, izjavio je šef španjolske policije Ignacio Cosido.

U istrazi je policija otkrila da su članovi bande nagovorili sredovječnog marokanskog imigranta bez osobnih dokumenata da im proda bubreg. No za vrijeme medicinskih testiranja, muškarac se predomislio zbog čega su ga članovi bande zarobili i pretukli, kazao je Cosido. Zbog prijetnja ubojstvom, Marokanac je na kraju pristao podvrgnuti se operativnom zahvatu.

Zbog tog slučaja španjolska policija uhitila je vođu skupine, njegova sina i još tri osobe, pod optužbom za trgovinu organima.

Policijska akcija koja je u travnju omogućila pet uhićenja povezanih s pokušajem kupnje bubrega, rezultirala je razbijanjem krijumčarske bande i uhićenjem 48 osoba optuženih da su angažirali djecu da upadaju u kuće bogataša te kradu nakit i novce.

U Španjolskoj je u ožujku 14 europskih zemalja potpisalo prvi u povijesti međunarodni sporazum o borbi protiv trgovine organima. To je unosan "posao" koji svake godine donosi 1,2 milijarde dolara ilegalnog profita diljem svijeta, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se na svjetskom crnom tržištu svake godine obavi oko 10.000 transplantacija organa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara