Ciklona Radojka: Na riječkom području pala obilnija kiša, snijeg u Alpama, nevrijeme na sjeveru Italije

Foto: Ivica Milanko/Crometeo

ČETVRTAK je protekao u znaku smjene ciklona. Ciklona Pjero koja je proteklih dana podržavala kruženje nestabilnog zraka uz lokalno obilne oborine, ustupa mjesto novoj cikloni.

Tijekom dana se hladna fronta sa sjevera spuštala prema Alpama, a nad područjem Genovskog zaljeva se počela stvarati nova ciklona (Radojka). Ona će tijekom noći na petak i u petak donijeti mjestimice i veće količine kiše, a još jedan kišni val se sa zapada očekuje tijekom subote.

U jugozapadnoj struji ispred ciklone, u četvrtak je najviše kiše dobilo šire riječko područje. Podsjetimo da je krajem rujna to područje doživjelo pravi potop s ciklonom Oliva. 29. rujna Rijeka je doživjela i najkišovitiji dan u povijesti mjerenja s 249 litara kiše. Potom je to područje malo predahnulo prošlih dana. Ciklona Pjero je tako od subote do srijede Rijeci donijela samo 21 litru kiše. U južnoj i jugoistočnoj struji tada je obilnu kišu dobio jug Kvarnera i jug Istre.

Po podacima s mreže automatskih postaja pljusak.com (do 22.30 sati) najviše je kiše palo na postaji Čavle, 53 litre. Klana mjeri 40, a Preluk 30 litara kiše, Rijeka Pehlin 26, a Cernik 23 litre.

Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) najviše je kiše u zadnja 24 sata palo u Senju, 48 litara. Potom slijedi Rijeka s 31 litrom. Gotovo sva ta kiša (29 litara) je pala u izraženom pljusku u kasnim prijepodnevnim satima. Makarska u zadnja 24 sata mjeri 29, a Zavižan 20 litara.

Najviše dnevne temperature su i na kopnu i na moru bile ujednačene i najčešće se mjerilo od 18 do 22 °C. Najtoplija je bila Makarska sa 22.5 °C. Na Jadranu ispred ciklone jača jugo.

Zabilježimo i da se u jutarnjim satima kod Paklenih otoka formirala i pijavica.

Spomenuta fronta je povukla hladan zrak nad zapadnu i dio srednje Europe. U Alpama je počeo snijeg koji se u Švicarskoj spustio i do 700 metara nadmorske visine. U noći na petak i tijekom petka Alpe će dobiti i obilniji snježni pokrivač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara