Cipar odbacio navode o ruskim vojnim bazama na svom teritoriju

Cipar odbacio navode o ruskim vojnim bazama na svom teritoriju

Screenshot: Google Maps

Cipar odbacuje napise ruskih medija da je spreman iznajmiti dvije vojne baze u Rusiji. Portal Lenta.ru je objavio vijest prema kojoj je predsjednik Cipra Nicos Anastasiades izrazio spremnost prihvatiti ruske zračne i pomorske baze na svom teritoriju i da će sporazum o najmu biti potpisan 25. veljače.

Prema pisanju portala, rusko ratno zrakoplovstvo je zainteresirano za zračnu bazu "Andreas Papandreou" i međunarodnu zračnu luku Paphos na jugozapadnom dijelu otoka koja je samo 50 kilometara udaljena od britanske zračne baze u Akrotiri. Isti izvor je naveo da će ruska mornarica dobiti pravo na "trajno korištenje" luke u Limassolu.

Vijest je u ponedjeljak demantirao* ciparski ministar vanjskih poslova Ioannis Kasoulides.

"Nema govora o ruskim zračnim ili pomorskim bazama na teritoriju Cipra," rekao je. Predsjednik Anastasiades je govorio o obnavljanju sporazuma o vojnoj suradnji između Rusije i Cipra povezanoj  s "održavanjem i kupovinom vojne opreme".

Kad je riječ o ponudi objekata, "ona je isključivo humanitarne prirode, kakva je evakuacija ruskih civila s Bliskog istoka ukoliko se za to pokaže potreba".

Ruski bojni brodovi već koriste luku u Limassolu za opskrbu gorivom i zračnu bazu Andreas Papandreou za humanitarne misije, piše BBC.

*Index je vijest originalno objavio s naslovom "Ruska vojska stiže na Cipar", vijest je izmijenjena i dopunjena nakon objave demantija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara