Cipras: Grčki izlazak iz eurozone bio bi "amputacija jugoistoka Europe"

Cipras: Grčki izlazak iz eurozone bio bi "amputacija jugoistoka Europe"

Foto: Hina

GRČKI IZLAZAK iz eurozone, tzv. grexit bio bi "amputacija jugoistoka Europe", rekao je u ponedjeljak grčki premijer Aleksis Cipras, dok njegova vlada jača diplomatsku akciju usmjerenu prema sklapanju novoga dogovora o grčkom dugu.

Cipras je to rekao na Cipru, na kojem je razgovarao s predsjednikom Nikosom Anastaziadesom, a uoči puta u Rim, Pariz i Bruxelles gdje će ovaj tjedan pokušati dobiti potporu za svoj novi gospodarski program.

"Eurozona bez Grčke ili Cipra značila bi amputaciju jugoistoka Europe", rekao je Cipras.

Za razliku od novoizabranog grčkog premijera ljevičara koji se suprotstavlja međunarodnim kreditorima, odbacuje mjere štednje i želi ponovno pregovarati o otplati duga, ciparski predsjednik Nikos Anastaziades muku muči ne bi li udovoljio uvjetima koje su mu kreditori postavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po programu pomoći o kojem su se dogovorili Cipar i međunarodna zajednica, veliki deponenti banaka Bank of Cyprus i Laiki bili su prisiljeni pretrpjeti znatne gubitke, kao uvjet da zemlja primi paket pomoći od deset milijarda eura.

Cipras putuje istovremeno sa svojim ministrom financija Janisom Varufakisom koji je u ponedjleljak stigao u London na razgovor sa sovjim britanskim kolegom Georgeom Osborneom.

U nedjelju je Varufakis u Parizu izjavio kako Grčka neće prihvatiti novu tranšu iz paketa pomoći, a do kraja svibnja želi s europskim kreditorima sklopiti i novi sporazum.

Cipras isključuje mogućnost traženja financijske pomoći od Rusije. "To nije opcija. Grčki je jedini cilj uspješno završiti pregovore sa svojim europskim partnerima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara