Cipras je više volio sport nego politiku, sve dok se nije zaljubio u zgodnu komunistkinju

Cipras je više volio sport nego politiku, sve dok se nije zaljubio u zgodnu komunistkinju

Foto: Hina

ALEKSISA CIPRASA mnogi opisuju kao grčkog "Che Guevaru", ali ima onih koji smatraju da je njegova Betty zapravo istinski radikal te da je ona ta koja ga gura. Je li onda ta koja će vući konce i upravljati zemljom, pitaju se mnogi.

Kako piše Daily Mail, Peristera Betty Batziana, majka njihove djece nagovorila je Ciprasa da se krene baviti politikom iako je njega više zanimao sport. Rođen u građanskoj obitelji, koja je pripadala srednjoj klasi, Cipras se bavio sportom sve dok nije ozlijedio koljeno. Upravo negdje u to vrijeme upoznao je i Betty, kolegicu s fakulteta koja ga je uvjerila da se mora pridružiti mladim komunistima.  Bilo je to 1990. godine, a samo godinu dana kasnije, Betty i Aleksis, tada već par, bili su na čelu prosvjeda u lokalnoj srednjoj školi. Učenici su tijekom prosvjeda spavali i jeli u školi, a Cipras je medijima izjavio da žele sami za sebe prosuditi mogu li preskočiti razred.

I Betty i Cipras nakon srednje škole upisali su isti fakultet u Patrasu. Njihovi prijatelji s fakulteta kazali su da je Betty "vrlo militantna i dinamična" te da ima čvrstu volju.

Jednom je podigla tužbu protiv svog profesora koji je, kako je tvrdila, pokušao ugroziti njen rad na doktorskoj disertaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daily Mail piše kako mrzi provoditi sate u shoppingu te joj se ne da ići redovito kod frizera. Izbjegava medije i zapravo se rijetko pojavljuje u javnosti s Ciprasom. Njihova obitelj živi u stanu u zgradi sa sedam katova u radničkom dijelu Atene. Betty i Aleksis nisu vjenčani.

"Nekonvencionalni politički vođa, kojega smatraju čovjekom iz naroda, iznosi smeće, strastveni je nogometni navijač, i svoje sinove sprema u krevet", opisuje ga Daily Mail dodajući kako mu mlađi sin ima srednje ime Ernesto - jer je Che Guevara jedan od Ciprasovih idola.

Guardian piše kako je Betty Ciprasova ljubav iz djetinjstva te da ne voli biti u medijima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara