Cipras vjeruje u dogovor: Naši zahtjevi su volja birača i trebate ih poštovati

Cipras vjeruje u dogovor: Naši zahtjevi su volja birača i trebate ih poštovati

Foto: Hina

GRČKI premijer Aleksis Cipras izjavio je danas za reuters da je uvjeren da će njegov zahtjev za šestomjesečnim produljenjem kredita biti prihvaćen usprkos protivljenju Njemačke, te je pozvao na donošenje te "povijesne političke odluke".

"Grčka je učinila sve što je u njenoj moći kako bi se postigao uzajamno koristan dogovor zasnovan na poštivanju pravila europske unije i izbornih rezultata zemalja članica", izjavio je Cipras Reutersu.

"Uvjeren sam da da će grčki zahtjev za produljenjem ugovora o zajmu i uvjeta vezanih uz njega biti prihvaćen. Ovo je trenutak za donošenje političke odluke za budućnost Europe", smatra Cipras.

Program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače, te bi danas trebao biti postignut dogovor kojim bi se osiguralo financiranje. Ako do dogovora ne dođe, Grčka bi mogla bankrotirati, što bi imalo teške posljedice za tu zemlju, ali i Europu.

Njemačka ublažila retoriku

Glavni europski rizničar Njemačka danas je ublažila retoriku spram Grčke dok ministri financija eurozone vode utrku s vremenom kako bi uspjeli pronaći rješenje prije isteka roka, zadnjeg dana veljače.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel Christiane Wirtz rekla je da je posljednji grčki prijedlog u kojem traži produljenje sporazuma o zajmu s EU dobar signal koji može biti temelj za daljnje pregovore, ali u sadašnjem obliku još nije dovoljan.

To je ipak mnogo pomirljivija poruka od one njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeueblea, koji je jučer glatko odbio taj prijedlog grčkog kolege Janisa Varufakisa.

"Pismo grčkog ministra financija jasno ukazuje na to da je Grčka i dalje zainteresirana za potporu Europske unije. Pismo je dobar signal koji omogućuje nastavak pregovore", rekla je Wirtz.

Izvor iz Bruxellesa: Eurozona mora pokazati malo fleksibilnosti

Nekoliko sati uoči presudnih razgovora ministara financija eurozone u Bruxellesu jedan je visoki grčki dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, ustvrdio kako je sporazum blizu. Kazao je da je Grčka napravila mnogo ustupaka kako bi se sporazum postigao te da i eurozona mora pokazati malo fleksibilnosti.

"Mi smo prešli četiri petine puta, oni moraju jednu", rekao je taj dužnosnik, dodavši da Grčka želi da se sporazum postigne u petak, ali da neće pokleknuti pod pritiskom euroskupine.

Program izvlačenja Grčke iz dužničke krize, vrijedan 240 milijardi eura, ističe krajem ovog mjeseca pa bi bez novih sredstava izvana Grčka do kraja ožujka mogla ostati bez novaca, što bi je približilo izlasku iz eurozone, kažu stručnjaci.

Jačaju diplomatski napori u cilju izbjegavanja bankrota Grčke, koji bi mogao izazvati velike poremećaje na svjetskim financijskim tržištima. Jučer su Merkel i Cipras održali prvi doista sadržajni telefonski razgovor, a francuski predsjednik Francois Hollande Ciprasu je rekao kako će razgovarati njemačku kancelarku tijekom njihovog susreta danas u Parizu, rekao je neimenovani grčki dužnosnik.

Američki ministar financija Jack Lew u kontaktima s grčkim, nizozemskim i francuskim kolegama založio se za postizanje kompromisa s Grčkom. SAD, koji iskazuje razumijevanje za grčke zahtjeve za ublažavanje programa štednje, zabrinjava mogući utjecaj koje bi mogao imati neuspjeh pregovora na ionako slabo svjetsko gospodarstvo.

"Sporazum će biti moguće postići u idućih osam dana"

Njemački član Europske komisije Guenther Oettinger izrazio je uvjerenje da bi Grčka sa svojim kreditorima mogla postići sporazum, ali će za to možda trebati još jedan sastanak euroskupine sljedećeg tjedna.

"Radimo na tome da Grčka ostane u eurozoni i zato mislim da će sporazum biti moguće postići u idućih osam dana - bude li potrebno, i uz još jedan sastanak čelnika vlada", rekao je Oettinger za radio Deutschlandfunk.

Predsjednik Euroskupine Jeroen Dijsselbloem rekao je da ovog petka ističe rok za sporazum o Grčkoj jer bilo kakvo produženje ili promjenu sporazuma o kreditiranju koji istječe 28. veljače mora odobriti nekoliko nacionalnih parlamenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U slučaju neuspjeha današnjeg sastanka, iduća nužna etapa u traženju rješenja mogla bi biti "europski summit" predsjednika država i vlada, ocijenio je u petak Nikos Papas, državni ministar u grčkoj vladi i bliski suradnik premijera Ciprasa.

"Ne postignemo li sporazum, mislim da bi se problem mogao riješiti političkim intervencijama na najvišoj razini. Govorim o europskom sastanku na vrhu", rekao je Papas za radio Parapolitiku.

"Poruka se neće mijenjati; Ili će je prihvatiti ili neće"

Upozorio je da grčka vlada nije spremna na dodatne ustupke u svojim prijedlozima.

"Poruka se neće mijenjati, na njoj je potpis ministra gospodarstva. Ili će je prihvatiti ili neće, trećeg rješenja nema", rekao je Papas.

Atena je jučer dala do znanja da je njezin prijedlog za produženje kreditiranja iznesen po načelu - "Uzmi ili ostavi". "Ne dolazi u obzir da tražimo odobrenje za donošenje zakona" o unutarnjopolitičkim stvarima, upozorio je.

"Sad smo na onoj točki na kojoj svaka strana mora pokazati da li želi rješenje ili ne", zaključio je.

Grci u posljednjih 48 sati izvukli 2 milijarde eura ušteđevine

Iako bi posljedice mogućeg izlaska Grčke iz eurozone bile jako ozbiljne po sve pa i Njemačku kao najvećeg pojedinačnog europskog kreditora s 50 milijardi eura, Schaeuble je rekao da to ne bi bilo poželjno, ali bi se moglo prebroditi i to potkrijepio činjenicom da na svjetskim financijskim tržištima ovog tjedna nije bilo nikakvih potresa nakon spominjanja te mogućnosti.

No, puno manje povjerenja u budućnost su iskazali Grci koji su u posljednjih 48 sati iz banaka izvukli više od 2 milijarde eura ušteđevine, što bi moglo primorati tamošnju središnju banku da, po uzoru na Cipar 2013., uvede kontrolu kapitala i obustavi isplate građanima u bankama na neodređeno vrijeme.

Dijsselbloem kaže da je komplicirano, ali ima razloga za optimizam

Predsjednik europskupine Jeroen Dijsselbloem izjavio je danas da "ima razloga za određeni optimizam" u vezi s mogućim sporazumom s Grčkom, ali da je situacija prilično komplicirana.

"Ne moram vam ni reći da je situacija jako komplicirana. Razgovaram s glavnim čimbenicima kako bi pronašli rješenje, što će potrajati. Ipak, ima razloga za određeni optimizam", rekao je Dijsselbloem, koji je prije početka sastanka euroskupine imao više odvojenih razgovora, među inima, s grčkim ministrom financija Janisom Varufakisom i njemačkim Wolgangom Schaeubleom.

Početak sastanka euroskupine pomaknut je prvo s 15 na 16.30 a nakon toga na 17 sati.

Nakon dva nesupjela sastanka euroskupine, grčka je vlada u četvrtak zatražila produljenje produljenje sporazuma o zajmu za šest mjeseci, što po Komisiji, u potpunosti opisuje sadašnji program.

Ključni čimbenici u EU-u za ostanak Grčke u euroozoni

Ključni čimbenici u Europskoj uniji izjavili su da izlazak Grčke iz eurozone ne dolazi u obzir i da treba učiniti sve da se to ne dogodi.

"Ne radi se samo o jednoj zemlji, radi se o Europi i našoj sposobnosti da vjerujemo jedni drugima", rekao je po dolasku na ključni sastanak euroskupine njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Francuski ministar financija Michel Sapin rekao je da "izlazak Grčke nije opcija i da zato treba raditi na rješenju".

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu za njemački tjednik WirtschaftsWoche isključio je izlazak Grčke iz eurozone.

"Grčku vidim kao člana euro-obitelji. Izlazak Grčke neće se dogoditi", rekao je Juncker.

Juncker je u tom intervjuu iznio neke zamjerke u vezi s pregovaračkom taktikom grčke vlade. "Puno je toga rečeno, što ne odgovora stvarnosti", rekao je Juncker, navodeći kao primjer tvrdnje o teretu servisiranja duga, dok u stvarnosti neke zemlje troše veći udio svoga BDP-a za servisiranje duga nego Grčka.

I njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, koji su se u petak sastali u Parizu, poručili su da Grčka treba ostati članicom eurozone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara