Cirkulacija ili odljev mozgova? Hrvatska bilježi iznaprosječnu odlaznu studentsku mobilnost

Ilustracija: Shutterstock

KAMO odlaze hrvatski studenti? Pitanje je to na koje je odgovor dala statistika UNESCO-a, a podatke hrvatskoj javnosti prenio Institut za razvoj obrazovanja (IRO).

Ukupno je 6.861 hrvatskih studenata upisalo studijske programe na visokim učilištima u inozemstvu u 2009. godini, od kojih se 80 posto zadržalo u granicama Europske Unije. Najveći broj hrvatskih studenata nalazi se u Austriji, a slijede oni u Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i SAD-u.

Na temelju gore navedenih podataka, UNESCO navodi kako stopa odlazne studentske mobilnosti u Hrvatskoj iznosi 4,93 posto, čime se Hrvatska svrstava u zemlje s iznadprosječnom stopom odlazne studentske mobilnosti. U Europi iznadprosječnu stopu imaju uglavnom zemlje Istočne i Jugoistočne Europe, ali i pojedine zemlje poput Austrije, Švicarske, Irske i Norveške. Primjerice, stopa odlazne mobilnosti je visoka u zemljama poput Crne Gore (18 posto), Bosne i Hercegovine (12 posto) i Bugarske (8,6 posto), dok je ta stopa vrlo niska u Ujedinjenoj Kraljevini (0,9 posto) i Španjolskoj (1,22 posto).

Cirkulacija ili odljev mozgova?

Institut za razvoj obrazovanja smatra kako navedeni podaci ističu da su mladi ljudi iz Hrvatske međunarodno mobilni, što je pozitivna pojava u globalnom okruženju. "Smatramo kako stope odlazne mobilnosti nisu zabrinjavajuće visoke. Međutim, smatramo potrebnim detaljnije istražiti do koje mjere spomenuti podaci ukazuju na 'cirkulaciju mozgova' (brain circulation) ili pak na 'odljev mozgova' (brain drain). Drugim riječima, važno je ustanoviti da li se studenti koji završe studij u inozemstvu vraćaju u Hrvatsku ili pak trajno emigriraju iz Hrvatske", piše u priopćenju IRO-a.

S druge strane, usprkos razmjerno visokom broju studenata upisanih u cijele studijske programe u inozemstvu, Hrvatska ima vrlo nizak postotak studenata koji sudjeluju u kraćim programima međunarodne mobilnosti. Prema podacima međunarodnog istraživanja EUROSTUDENT, Hrvatska je u akademskoj godini 2009./2010.imala svega dva posto studenata (oko 3.000 studenata) s iskustvom kraćeg studiranja u inozemstvu. U europskim zemljama taj je udio prosječno četiri puta viši i iznosi osam posto.

U okviru Sajma stipendija će biti organiziran okrugli stol na temu akademske mobilnosti na kojem će predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, visokih učilišta i drugih partnera prodiskutirati strateške planove za jačanje internacionalizacije u hrvatskom visokom obrazovanju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara