Čistačice i kuhari ne mogu se zaposliti ako su kažnjavani, ali zato gradonačelnici mogu

Čistačice i kuhari ne mogu se zaposliti ako su kažnjavani, ali zato gradonačelnici mogu

Foto: Hina

IAKO je još uvijek na snazi odluka Vlade o zabrani zapošljavanja u javnim službama, čini se kako se ona pretjerano ne poštuje. Na stranicama Ministarstva uprave naišli smo na niz oglasa u kojima se traže novi zaposlenici. Da li je to samo slučajnost što smo u predizbornoj godini pa treba još više zaposliti "svojih" ili državne službe zaista imaju veliku potrebu za novom radnom snagom, ne možemo znati.

No, malo smo istražili oglase kako bi vidjeli što se sve nudi na državnim jaslama, koje usput rečeno samo što se ne raspuknu od prevelikog opterećenja i doznali kako se najviše traže kojekakvi stručni suradnici, referenti, savjetnici, viši stručni, viši upravni, kako god, traži se niz savjetnika.

Ali u moru oglasa za kojekakve uhljebničke pozicije u posljednjih tjedan dana zapazili smo i par u kojima se traže stručna zanimanja poput medicinskih sestara, kuhara, čistačica, a svi ti oglasi imaju zajednički uvjet - ne smiju biti kažnjavani.

Primjerice Ministarstvo pravosuđa, Uprava za zatvorski sustav, Zatvor u Zagrebu traži kuhara koji između ostalog mora imati najmanje 1 godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima i položen državni stručni ispit, a da bi ga uopće uzeli u obzir mora donijeti neovjeren preslik uvjerenja nadležnog suda da se protiv podnositelja prijave ne vodi kazneni postupak, ne stariji od šest mjeseci.

Bandića se sumnjiči za štetu od 20 milijuna kuna, a sud mu dopustio da i dalje vodi Zagreb

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku pak traži čistačicu. Ona također mora donijeti potvrdu o nekažnjavanju. Medicinska sestra/tehničar koji se želi zaposliti u Upravi za zatvorski sustav u Zagrebu, jednako tako ne smije biti kažnjavanja.

I dok jedna kuharica, čistačica i medicinska sestra ne smiju biti kažnjavane niti se protiv njih smije voditi kazneni postupak ako žele u državnu službu, za gradonačelnike, načelnike, župane i saborske zastupnike to ne važi.

Iako se protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vodi istraga i sumnjiči ga se da je oštetio grad za 20 milijuna kuna, on i dalje može obnašati svoju dužnost.

Ustavni sud ga je pustio iz zatvora iako je na slobodi prekršio uvjete jamstva utječući na USKOK-ovu svjedokinju Vidu Demarin, koja je ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da ga Sud zadrži u pritvoru.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da Bandić ponovno može obnašati gradonačelničku dužnost, a više je nego smiješna odluka suda da ne smije kontaktirati sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi jer smo već imali priliku vidjeti kako to kod njega funkcionira. USKOK na rješenje Županijskog suda nema mogućnost žalbe, a mogu samo podnijeti zahtjev za zaštitom zakonitosti postupka.

Dodajmo još kako je u aferi Agram Bandić isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasačima nije smetala presuda protiv Vlahušića

Glasačima očito ne smetaju kaznene prijave kao ni kazneni postupci pa su tako Dubrovčani ponovno izabrali već osuđenog gradonačelnika Andru Vlahušića koji je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje godinu dana.

Vrhovni sud je potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu i Vlahušića proglasio krivim u aferi Šipan, u kojoj ga se teretilo za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačko primorje", odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna.

S obzirom da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema navodima optužnice, temeljem koja je sada pravomoćno osuđen, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine.

Nakon što je afera došla u medije Vićan je novac vratio u gradski proračun, a Vlahušić je tvrdio kako mu je dokumentacija o posudbi novca podmetnuta na potpis.

Tereti ga se za milijunske muljaže u Fimi mediji, a danas je na čelu Virovitice

Vlahušić je pod istragom USKOK-a i zbog afere Revelin. Tereti ga se da je oštetio Grad Dubrovnik za najmanje milijun kuna, a da je vlasnik koncesije nad klubom Revelin "stekao" 2,2 milijuna kuna.

Sve to nije smetalo vladajućoj koaliciji SDP-HNS da ga kandidira za gradonačelnika Dubrovnika, a očito nije smetalo ni biračima kad su ga izabrali.

Isto vrijedi i za birače s virovitičkog područja. I nekadašnji ministar policije Ivica Kirin postao je gradonačelnik Virovitice nakon što ga je kandidirao HDZ. Unatoč tome što se protiv njega vodio kazneni postupak i što čeka nepravomoćnu presudu, on je na čelu grada Virovitice. Dodajmo još kako ga terete da je MUP oštetio za oko 7,5 milijuna kuna u suradnji s Fimi medijom.

Iako u Hrvatskoj postoji još niz gradonačelnika koji iza sebe imaju kaznene prijave, ovu trojicu smo naveli kao primjere budući da neki imaju i presudu, a protiv nekih se još vode kazneni postupci. No valja napomenuti i kako se mnoge kaznene prijave koje su podnesene protiv gradonačelnika još uvijek čuvaju u ladicama.

Zašto za gradonačelnike, načelnike i ostale državne dužnosnike vrijede drukčija pravila ne znamo. O tome se nikad nije izjasnila ni jedna vladajuća garnitura, jer znamo da upravo njima tako odgovara.

Kako god bilo, najvažnije od svega je da jedna čistačica ili kuharica ne smije biti kažnjavana, inače za nju nema posla u državi. Trenutno će ta činjenica mnogima zasmetati, ali brzo će je zaboraviti kad budu trebali zaokružiti glasački listić. Viđeno na posljednjem dubrovačkom primjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara