Član Al Kaide optužen za zavjeru s namjerom ubojstva umro 8 dana prije početka suđenja

Član Al Kaide optužen za zavjeru s namjerom ubojstva umro 8 dana prije početka suđenja

Foto: FAH

LIBIJAC za kojeg se sumnja da je 1998. sudjelovao u napadima Al Kaide na američka veleposlanstva u Africi preminuo je u bolnici u New Yorku nekoliko dana prije početka suđenja, priopćili su u subotu njegovi odvjetnici.

Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, poznat i kao Abu Anas al-Libi, patio je od uznapredovalog karcinoma jetre, a uhvaćen je 2013. prilikom akcije američkih snaga u Tripoliju.

Pedesetogodišnji Al-Libi je preminuo u petak nakon što mu se stanje značajno pogoršalo, rekao je odvjetnik Bernard Kleinman.

Suđenje tom kompjutorskom stručnjaku bilo je zakazano za 12. siječnja, a optužen je za zavjeru s namjerom ubojstva. Al-Libi se izjasnio da nije kriv niti po jednoj točki optužnice.

Optužen za sudjelovanje u napadima u kojima su ubijene 224 osobe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki sud je protiv njega 2000. podigao optužnicu za sudjelovanje u bombaškim napadima pod vodstvom Al Kaide na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, u kojima je ubijeno 224 ljudi. SAD je također bio ponudio nagradu od pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja.

Nakon uhićenja i pritvora u listopadu 2013., ispitivan je na američkom ratnom brodu San Antonio i potom prebačen u New York.

Njegovi suoptuženici, Kalid al-Fawwaz, podrijetlom Saudijac, i Egipćanin Adel Abdel -Bary, izručeni su prije dvije godine SAD-u iz Velike Britanije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara