Članovi CIJA-e pripremili tri optužnice protiv Asadova režima, ali "zasad ne postoji sud kojem bi ih predali"

Članovi CIJA-e pripremili tri optužnice protiv Asadova režima, ali "zasad ne postoji sud kojem bi ih predali"

Foto: FAH

MEĐUNARODNO povjerenstvo koje financira Zapad pripremilo je više optužnica za ratne zločine protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegovih suradnika oslanjajući se na službene dokumente koji su ilegalno izneseni iz Sirije, navodi se u jednom izvješću.

Britanski dnevnik The Guardian piše u srijedu da je Međunarodno povjerenstvo za pravdu i odgovornost (CIJA) već pripremilo tri optužnice protiv režima za zločine protiv čovječnosti te da nastavlja prikupljati dokaze protiv režima i oporbe.

List dodaje da se dokazi navedeni u optužnicama temelje na vladinim dokumentima koji je iz Sirije ilegalno iznijela skupina 60 sirijskih istražitelja izlažući svoj život opasnosti.

CIJA je prikupila petstotinjak tisuća stranica i pregledala sate videosnimki navodnih zločina što su ih počinili oporba i džihadističke skupine kao što je organizacija Islamska država (IS).

Tri optužnice odnose se na događaje u prvim mjesecima otpora protiv režima u ožujku 2011., a jedna od njih je protiv al-Asada i njegovog ratnog kabineta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremljene su na temelju ukradenih službenih dokumenata koji pokazuju "jasne naredbe za gušenje narodne pobune koja se iz Damaska širila u pokrajine".

Dokumenti usto pokazuju da je Baas, stranka na vlasti, glavni "izvršitelj" odluka diljem zemlje i da su se isti oblici mučenja primjenjivali u različitim pokrajinama, "što navodi na zaključak da postoji politika koja se promiče iz jednog središta".

No usprkos svoj toj građi koju je prikupila CIJA, njezini članovi su u povjerenju rekli za Guardian da zasad ne postoji sud kojemu bi predali te optužnice.

Rusija, jedan od glavnih saveznika Asadova režima, u UN-u je sustavno onemogućavala svaki pokušaj prijavljivanja Sirije Međunarodnome kaznenom sudu.

Više od 220.000 ljudi je poginulo u četverogodišnjem sukobu, po podatcima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara