Clintonica odlazi, John Kerry novi američki državni tajnik

Clintonica odlazi, John Kerry novi američki državni tajnik

Foto: AFP

HILLARY RODHAM CLINTON u petak je i službeno napustila dužnost američke glavne državne tajnice nakon četverogodišnjeg mandata. Na njeno mjesto došao je nekadašnji demokratski predsjednički kandidat John Kerry.

U pismu koje je uputila predsjedniku Baracku Obami neposredno prije napuštanja dužnosti Clinton je zahvalila nekadašnjem unutarstranačkom rivalu i aktualnom predsjedniku na mogućnosti da služi u njegovoj administraciji. Napisala je da joj je bila čast biti dijelom njegova kabineta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više nego ikada sam uvjerena u snagu i stabilnu moć američkoga globalnoga vodstva te našega kapaciteta da budemo pokretač dobroga u svijetu", napisala je. Odmah nakon istjeka njezinoga mandata na novu je dužnost prisegnuo nekadašnji senator Massachusettsa i demokratski predsjednički kandidat na izborima 2004. godine. John Kerry je tako postao 68. američki državni tajnik. "Vrlo sam počašćen i želim se odmah baciti na posao", rekao je novinarima.

65-godišnja Clinton se pozdravila s brojnim suradnicima u američkom Ministarstvu vanjskih poslova te održala emotivni govor. Ranije je rekla da se više ne namjerava baviti politikom u formalnom smislu, ali je najavila da "apsolutno planira djelovati na područjima do kojih joj se stalo". S druge strane, mnogi jednu od najutjecajnijih žena svijeta ipak vide kao demokratsku kandidatkinju na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara