Crkva uz političare, medije i udruge našla novog neprijatelja: Napadaju nas djelatnici u kulturi!

Foto:  Arhiva

GLAVNI urednik Glasa Koncila don Ivan Miklenić u posljednjem broju neslužbenog glasila Kaptola posvetio se temi koju obrađuje već duže vrijeme a to su "neistine, konstrukcije, podmetanja, falsificiranja, objede, klevete, vrijeđanja, ucjenjivanja, nametanja, prijetnje, provociranja, manipuliranja i manifestiranja moći" na račun Katoličke Crkve. 
 
Popisu "neprijatelja" Katoličke crkve od uobičajenih političara, pojedinih medijskih djelatnika kao i nekih civilnih udruga, Miklenić je dodao i "dio uposlenika u kulturi". 
 
"Cilj tih zločestih djelovanja nije samo istiskivanje Katoličke Crkve iz društva i javnosti, njezino ocrnjivanje i slabljenje, nego je još gori: razaranje svih univerzalnih vrednota, dugoročno uništavanje hrvatskoga naroda i hrvatske države te pretvaranje hrvatskih građana u iskorijenjene jedinke kojima se može manipulirati do mile volje. Na djelu je ona manjina u Hrvatskoj koja već dugo iznutra okiva i otežava sve procese, osobito proces demokratizacije i razvoj gospodarstva primjeren hrvatskim komplementarnim prednostima, a sada eskalira njezina agresija jer treba što prije pokopati nadu i ponos koji su probuđeni u hrvatskom narodu nakon oslobađajuće haške presude i jer treba što je moguće više iskoristiti konfuzno stanje prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, a dio tih snaga čini sve da se taj ulazak i ne ostvari", naglašava Miklenić. 
 
Crkva tvrdi da plakat Fine mrtve djevojke, kao i prosvjedi te u isto vrijeme film "Svećenikova djeca" nisu slučajnost. 
 
"U Hrvatskoj su se u civilne udruge počeli organizirati i katolici te se sve češće i sve snažnije javno oglašavaju i služe se legalnim demokratskim sredstvima pritiska, što je sve do povlačenja spornoga plakata bilo sustavno ignorirano, a istodobno na sva se zvona daju očitovanja udruga s desetak ili čak manje članova, jer su na `pravoj` ideološkoj i političkoj liniji! Zar političari, ideolozi, izvršitelji zaista misle da je većina potpuno slijepa?", pita se Miklenić. 
 
Biskupi: izloženi smo valu netrpeljivosti i komunikacijskog nasilja

Nakon izvanrednog zasjedanja HBK, hrvatski su se biskupi javnosti obratili posebnom izjavom o Zdravstvenom odgoju. Vladu pozivaju na dijalog o IV modulu, a roditelje podržavaju u "opravdanim zahtjevima na odgoj djece u skladu s vlastitim svjetonazorom".

Jasno očitovani stav Crkve da podrže roditelje u njihovim pravima izazvao je protucrkveno djelovanje na više razina, poručili su biskupi.

"Puna dva mjeseca Katolička Crkva, njezini pastiri i vjernici, kao i vjernici drugih vjerskih zajednica, izloženi su medijskom podcjenjivanju vlastitih stavova, te pravom valu netrpeljivosti i komunikacijskog nasilja, sve do izvrgavanja ruglu najvećih kršćanskih svetinja. Smatramo da je neprimjereno demokratskom duhu da roditelji, kao građani i vjernici, zbog iznošenja svoga uvjerenja i traženja svojih prava, budu izvrgnuti nesnošljivosti i diskriminaciji", stoji u izjavi HBK.

Crkva, tvrde, nije protiv zdravstvenog odgoja, nego ne želi i ne može odustati od istine o čovjeku, njegovoj spolnosti, braku i obitelji koja se u četvrtom modulu iskrivljuje i ne prikazuje cjelovito.

"U skladu s rečenim, zabrinuti zbog instrumentalizacije škole kao institucije i zauzeti za dostojanstvo djece, prosvjetnih radnika i budućnost hrvatskoga društva, podržavamo roditelje u njihovim ustavnim pravima i opravdanim zahtjevima. Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske naći vremena i načina da o tomu razgovara sa svim zainteresiranim stranama. Hrvatska biskupska konferencija ponovno izražava spremnost na dijalog o tim i svim drugim spornim pitanjima koja opterećuju međusobne odnose u cilju općeg dobra u našem društvu", piše u priopćenju biskupa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara