Crna Gora obilježava Dan državnosti: Očuvanje mira naša je najveća obveza

Crna Gora obilježava Dan državnosti: Očuvanje mira naša je najveća obveza

Foto: Guliver Image/Getty Images

CRNA Gora jedina je država bivše Jugoslavije u kojoj se nije ratovalo, a ova godina još je jedan podsjetnik da moramo učiti iz povijesnih grešaka kako se one ne bi ponavljale, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović na svečanom prijemu u povodu Dana državnosti koji se obilježava u nedjelju, 13. srpnja.

"Moramo u Crnoj Gori biti ponosni da smo jedina država bivših jugoslovenskih prostora gdje se nije ratovalo, ubijalo i razaralo. Prvi put smo izvukli pouku iz povijesti u ime bolje budućnosti i shvatili smo da se ne smijemo dijeliti, da moramo biti zajedno da bismo se zajedno sačuvali", rekao je Vujanović u subotu navečer na svečanosti održanoj u Cetinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crna Gora u nedjelju obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. srpnja 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, te isti datum iz 1941. godine kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma. "Očuvanje mira obveza je prema budućim generacijama, obveza koja se ne može uspoređivati ni s jednom drugom", rekao je Vujanović.

U povodu 13. srpnja, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić uručio je u petak Trinaestojulske nagrade, najveće nacionalno priznanje.

Nagradu za životno djelo dobio je slikar Vojislav Stanić, a priznanja su uručena povjesničaru umjetnosti Aleksandru Čilikovu, redatelju Gojku Kastratoviću te povjesničaru Niku Martinoviću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara