Crni rekord: Na bosanskim cestama četiri puta više mrtvih nego u Njemačkoj

Crni rekord: Na bosanskim cestama četiri puta više mrtvih nego u Njemačkoj

Foto: Hina

BOSNA i Hercegovina "prednjači" u regiji po lošim cestama i prometnim nesrećama koje odnose velik broj ljudskih života, a samo u 2014. u njima je poginulo 249 osoba, piše u petak "Dnevni avaz".

Prema analizama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) godišnja stopa smrtnosti na prometnicama u BiH je četiri puta veća nego u Njemačkoj.

Nesreća svaka četiri sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objedinjeni podaci entitetskih ministarstava unutarnjih poslova pokazuju da je u 2014. u BiH bilo čak 33658 prometnih nesreća. To znači da se u prosjeku jedna prometna nesreća zbivala svaka četiri sata. Od ukupnog broja smrtno stradalih njih 131 život je izgubilo na cestama na području Republike Srpske, a 118 na području Federacije BiH.

Golem je i broj ozlijeđenih. Samo na teritoriju Federacije BiH u prometnim nesrećama lani ozlijeđeno je više od 5000 osoba, od kojih su 408 bila djeca.

Na teritoriju RS policija je zabilježila ozljede u prometnim nesrećama kod gotovo 3000 osoba. Neprilagođena brzina smatra se glavnim uzrokom velikog broja nesreća.

Loše održavanje cesta

BiH je do sada uspjela izgraditi nešto manje od 150 kilometara autocesta od čega je oko 100 kilometara na trasi koridora V c koji treba povezati Budimpeštu i Ploče.

Autocestom su povezani i Banja Luka i Bosanska Gradiška, a sve drugo su loše održavane i nepregledne magistralne i regionalne ceste na kojima je rijetko gdje dopušteno voziti brže od 60 kilometara na sat. Većina vozača ta ograničenja ignorira jer bi putovanje uz poštivanje ovakvih ograničenja trajalo predugo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara