Crnogorska oporba strahuje da će Hrvatska zbog Prevlake blokirati pregovore s EU

Crnogorska oporba strahuje da će Hrvatska zbog Prevlake blokirati pregovore s EU

Foto: Google Maps

POLITIČKI direktor u crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVP) Vladimir Radulović izjavio je u srijedu da su Crna Gora i Hrvatska već usuglasile dokumente o statusu Prevlake, te da su pregovori uoči odlaska pred Međunarodni sud pravde (ICJ) u završnoj fazi.

"Crna Gora i Hrvatska su usuglasile dokumente koji se tiču statusa Prevlake i njihovi pregovori su u završnoj fazi, prije nego što se nađu pred Međunarodnim sudom pravde", kazao je Radulović Televiziji Crne Gore.

Po njegovim riječima svi ti dokumenti će najprije ići na verifikaciju u nacionalne parlamente dviju država gdje bi trebali dobiti "zeleno svjetlo" za daljnju proceduru pred Međunarodnim sudom pravde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od blokade pregovora

Iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova u srijedu su priopćili da je Hrvatska strana Crnoj Gori uputila neslužbeni, ekspertni prijedlog posebnog sporazuma kojim bi se dvije države zajednički obratile Međunarodnom sudu i zatražile da Sud utvrdi granicu na kopnu i na moru između dviju država.

"Do sada još nismo dobili odgovor crnogorske strane i očekujemo nastavak razgovora na tu temu", kažu u MVEP-u.

Europski parlamentarci su u utorak u Strasbourgu pohvalili napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima za prijem u EU, ali su i sugerirali da ona mora što prije riješiti pitanje svojih granica, osobito one sa Hrvatskom. U crnogorskoj oporbi strahuju da bi zbog toga Hrvatska mogla blokirati pregovore Crne Gore s EU-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara