Croatia Airlines otpušta oko 220 radnika: Zaposlenici napustili sastanak jer su nazvani "ruljom"!

Croatia Airlines otpušta oko 220 radnika: Zaposlenici napustili sastanak jer su nazvani "ruljom"!

Foto: Arhiva

CROATIA AIRLINES, hrvatska nacionalna aviokompanija, završila je 2012. godinu u gubitku od čak 475,1 milijuna kuna.

Glavni razlog ogromnog gubitka Croatia Airlinesa, prema tvrdnjama predsjednika Uprave Krešimira Kučka, je napuhivanje vrijednosti zrakoplova. Naime, nezavisna procjena krajem prošle godine dovela je do umanjivanja vrijednosti flote za čak 299 milijuna kuna.

Kučko je u razgovoru za sinoćnji Dnevnik 3 najavio preustroj koji uključuje otkaze za čak 20 posto zaposlenih. U Croatia Airlinesu trenutno radi oko 1100 ljudi.

Sastanak prekinut, konzultant "ne želi razgovarati s ruljom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog svega toga sazvan je sastanak zaposlenika i uprave Croatia Airlinesa, na kojem se razgovaralo upravo o restrukturiranju. No, radnici su sastanak napustili zbog, kako kažu, uvreda konzultanta koji ih je nazvao "ruljom".

Kučko je na sastanku kazao kako ne vjeruje da će Croatia Airlines morati u stečaj, ali restrukturiranje je nužno. To uključuje i najavljene otkaze za 20 posto radnika. Nakon predstavljanja plana restrukturiranja na red su došla pitanja, na koja konzultant iz tvrtke koja je radila reviziju nije želio odgovarati, poručivši da "ne želi razgovarati s ruljom".

Sindikati ne podržavaju otkaze

Radnici aviokompanije ne slažu se s procjenom da oko 20 posto zaposlenika mora napustiti firmu, javlja HRT. "Ne bježimo od toga da broj zaposlenih mora biti manji, ali 20 posto je previše jer nema preduvjeta da se zamjene radnici koji su zaposleni na tim radnim mjestima", kaže Tomislav Rajković, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu.

Antonio Čorak, predsjednik sindikata aviomehaničara, uvjeren je da se restrukturiranje može provesti bez otpuštanja radnika. Sindikati su najavili održavanje sjednica na kojima će odlučiti kako će se boriti protiv otpuštanja radnika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara