Crvena uzbuna na Islandu zbog Bardarbunge: Prijeti paraliza zračnog prometa nad Europom

Foto: funver.com

ISLAND je proglasio crvenu uzbunu za zračni promet zbog moguće erupcije vulkana Bardarbunga, odnosno zbog mogućnosti da počne izbacivati velike količine pepela, javlja BBC. Kako javljaju islandski seizmolozi, u tijeku je jedna subglacijalna erupcija Bardarbunge. Island je u subotu već zabranio zračni promet u području najvećeg vulkana u zemlji Bardarubunge.

Lokalne vlasti u srijedu su naredile evakuaciju područja u blizini vulkana. Inače, crveni alarm je najviše upozorenje koje je moguće izdati za zračni promet. Evakuacija je naređena nakon što su seizmolozi izmjerili čak 300 manjih erupcija tijekom utorka.

Bardarbunga je dio velikog vulkanskog sustava smještenog ispod ledenjaka Vatnajokull u središtu Islanda. Vlasti upozoravaju da bi bilo kakva veća erupcija dovela do velikih poplava na području sjeverno od ledenjaka.

Podsjetimo, erupcija vulkana Eyjafjallajokull u travnju 2010. godine izazvala je najveću blokadu zračnog prometa u Europi od Drugog svjetskog rata. Zrakoplovne kompanije tada su, prema procjenama, izgubile između 1,5 i 2,5 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara