Crveni križ za zajedničko djelovanje u regiji u slučaju prirodnih katastrofa

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ORGANIZACIJE Crvenog križa koje djeluju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori planiraju uspostaviti neku vrstu zajedničke postrojbe koja bi bila angažirana u u ove četiri države u slučaju potresa, većih požara ili poplava, prenose u utorak banjolučke "Nezavisne novine".

Postrojbu bi činili pripadnici posebnih timova za spašavanje koji već postoje u svakoj od zemalja regije i koji su u stanju odmah reagirati u slučaju potrebe.

Tim povodom uskoro bi se u Zagrebu trebao održati sastanak na kojemu bi se razgovaralo o potpisivanju sporazuma o međunarodnoj suradnji u slučaju katastrofa, potvrdio je Alen Kajtaz, direktor ureda Crvenog križa Mostara. Prednost suradnje je ilustrirao konstatacijom kako, primjerice, Crveni križ Hrvatske već ima formiran tim za pročišćavanje voda dok BiH to nema.

"Zašto da ne iskoristimo da netko od njih, u slučaju poplave, dođe ovdje, instalira opremu i omogući pitku vodu za građanstvo", pojasnio je Kajtaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku u Zagrebu trebalo bi izraditi prijedloge kako uspostaviti međunarodnu postrojbu Crvenog križa koja bi djelovala u slučaju prirodnih katastrofa.

"Već sam obavio neke razgovore s kolegama iz Crvenog križa Srbije i Crvenog križa Crne Gore i svi su spremni sudjelovati u radu te postrojbe", izjavio je Kajtaz.

Potvrda spremnosti sudjelovanja u ovakvom projektu stigla je i iz hrvatskog Crvenog križa. Marinko Metličić, voditelj Službe za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama u hrvatskom Crvenom križu, kaže da su slične akcije međunarodnog djelovanja već realizirane.

"Na razini civilnih zaštita država provodi se jedan sličan koncept gdje bi bili formirani timovi za spašavanje od poplava i regionalna suradnja bi se podigla na veću razinu", kazao je Metličić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara