Crveno upozorenje zbog vulkana: Nad Islandom zabranjeni letovi!

Foto: funver.com

NA ISLANDU Je izdano najviše, crveno upozorenje aviokompanijama zbog moguće erupcije lave ispod najvećeg glečera u toj zemlji.

Vulkan je prekriven debelim slojem leda, a dođe li do topljenja mogle bi se dogoditi velike poplave. Erupcija bi mogla uzrokovati izbacivanje velikih količina pepela, poput onih koje su prije četiri godine djelomično zatvorile europski zračni prostor.

Zračni prostor nad tim područjem na Islandu je zatvoren, u ostatku zemlje trenutno su zračne luke otvorene, ali je, kao i za Europu povećano ranije izdano upozorenje. Nadležne službe na Islandu objavljivat će svakih nekoliko sati nove prognoze.

Kako javljaju islandski seizmolozi, u tijeku je jedna subglacijalna erupcija Bardarbunge. Lokalne vlasti u srijedu su naredile evakuaciju područja u blizini vulkana.  Islandski meteorološki ured u nedjelju je objavio da su tijekom noći sa subote na nedjelju u području vulkana Bardarbunge, koji je erumpirao dan ranije, zabilježena dva potresa, prenose agencije.

Bardarbunga je dio velikog vulkanskog sustava smještenog ispod ledenjaka Vatnajokull u središtu Islanda. Vlasti upozoravaju da bi bilo kakva veća erupcija dovela do velikih poplava na području sjeverno od ledenjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, erupcija vulkana Eyjafjallajokull u travnju 2010. godine izazvala je najveću blokadu zračnog prometa u Europi od Drugog svjetskog rata. Zrakoplovne kompanije tada su, prema procjenama, izgubile između 1,5 i 2,5 milijardi eura.

Potresi na Islandu nakon erupcije vulkana

Islandski meteorološki ured u nedjelju je objavio da su tijekom noći sa subote na nedjelju u području vulkana Bardarbunge, koji je erumpirao dan ranije, zabilježena dva potresa, prenose agencije.

Znanstvenici su ocjenili da bi, počne li erupcija Bardarbunge, vulkanski pepeo mogao poremetiti zračni promet na sjeveru Europe i sjevernom Atlantiku. Mogao bi nanijeti i znatnu štetu Islandu zbog otapanja leda koje može izazvati poplave.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara