Čudan neki natječaj: Brodosplit strahuje da će im Uljanik oteti posao vrijedan 32 milijuna eura

Čudan neki natječaj: Brodosplit strahuje da će im Uljanik oteti posao vrijedan 32 milijuna eura

Ilustracija: Index

UPRAVA Brodosplita javila se danas redakcijama zbog problema s natječajem Jadrolinije za gradnju četiri trajekta. Posao je vrijedan 32 milijuna eura, no u splitskom škveru strahuju da će im zbog čudnih propozicija natječaja aranžman ispred nosa oteti neko od tri brodogradilišta, koja su s njima ušli u drugi krug. 

Kako doznajemo, posao bi trebao dobiti pulski Uljanik. Natječaj još nije službeno okončan tako da u Brodosplitu ništa konkretnije nisu htjeli o konkurenciji tek su izrazili svoju bojazan oko naštimanog natječaja. Ne treba posebno govoriti što u današnjoj situaciji u domaćoj brodogradnji znači ovaj posao.

Nelogična formula

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U natječaju je postojala nelogična formula. U prvom krugu natječaja nije bila konzumirana, ali sada  jest. Željeli smo na to upozoriti javnost s obzirom da je natječaj raspisala tvrtka u državnom vlasništvu. Primjenom formule posao može dobiti ponuđač s ekstra malom cijenom, ali beskonačnim rokom isporuke. Jedan je ponuđač dao nerealnu cijenu gradnje prvog broda, a drugi nerealno kratku isporuku", kazao je Srećko Kurtović, direktor prodaje Brodosplita. 

Kako doznajemo, Uljanik je precizno sljedio uvjete natječaja koji su, kako je primijetio direktor Kurtović, favorizirali nisku cijenu prvog broda. To je, kažu nam stručnjaci, napravljenog zbog toga kako bi se eliminirali neozbiljni ponuđači bez dovoljno financijske moći za cijeli projekt.

Uljanik je ponudio pet milijuna eura za prvi brod te po devet za tri ostala, dok Brodosplit nije napravio toliki "skonto" na prvi brod, već su 32 milijuna ravnomjernije raspodijelili na sve novogradnje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara