DEA je preko projekta Hemisphere lovila dilere: AT&T godinama čuva telefonske zapise korisnika

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

AGENTI američke Agencije za suzbijanje droge DEA i neki pripadnici drugih agencija imali su neposredan pristup milijardama zapisa telefonskih razgovora koji su se prikupljali desetljećima. Pristup zapisima omogućen je suradnjom s telekomunikacijskom kompanijom AT&T, a ta suradnja godinama se vješto krila.

Program prikupljanja podataka zove se Projekt Hemisphere, a financirala ga je administracija Agencije za suzbijanje droga i državni Ured za kontrolu droga. Istražitelji koji su imali sudski nalog mogli su jednostavno pretraživati podatkovne baze kompanije kako bi ušli u trag krijumčarima droga i drugih sumnjivaca koji su često mijenjali telefonske brojeve s ciljem skrivanja i zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Projekt Hemisphere razlikuje se od projekata koje je imala Agencija za nacionalnu sigurnost NSA. Snimljeni razgovori nalazili su se u posjedu telefonske kompanije, a ne u posjedu vlade kako je slučaj kod NSA. Vlada je plaćala četiri zaposlenika kompanije AT&T koji su radili u tri DEA-ina ureda diljem zemlje, a oni su ubrzavali pozive za sudske naloge.

AP saznaje kako je AT&T prikupljao i pozive korisnika drugih mreža koji su zvali druge korisnike unutar njihove mreže. Projekt Hemisphere sadrži podatke iz daleke 1987. godine, no istraživači se najviše fokusiraju na one koji nisu stariji od 18 mjeseci. Tajnost projekta pokušavala se zaštiti tako da agenti u niti jednom službenom dokumentu nisu smjeli spomenuti taj projekt.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara