DIP i službeno raspisao lokalne izbore: Nevladine udruge najavljuju strožu kontrolu

Ilustracija: Arhiva

DRŽAVNO izborno povjerenstvo danas je i službeno raspisalo izbore za tijela lokalne i područne samouprave. Nakon što je Vlada 11. travnja donijela odluku kako će se izbori održati 19. svibnja, danas je DIP to i službeno potvrdio.

Iz DIP-a ističu kako prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova predstavničkih tijela, prijedlozi kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana te njihovih zamjenika i prijedlozi kandidatura za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda moraju prispjeti, odnosno biti zaprimljeni najkasnije do 2. svibnja do 24 sata.

Sve pravovaljane predložene kandidacijske liste te zbirna lista bit će objavljene u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, odnosno  4. svibnja do 24 sata.

Nevladine udruge najavljuju strožu kontrolu

Ono što već sad muči nevladine udruge jest kako će teći kontrola financiranja izborne kampanje. Smatraju da će to biti pravi Sizifov posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon o financiranju političkih stranaka napravio je pozitivan pomak u svijesti hrvatskih političara, misli profesor s Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak. Zanimljivo, takav zakon nemaju Švedska, Njemačka i druge razvijene zapadnoeuropske zemlje. Ni ne treba im, kaže Petak, jer kod njih nepravilnosti u financiranju kampanja gotovo da i nema. Hrvatska je primjer zemlje u kojoj je financiranje kampanja iz državnog proračuna izrazito naglašeno.

"Novac je jako važna stvar za političku stranku. Regulacija ne smije dovesti do toga da se pristup novcu smanji. To je apsolutno temeljna stvar. Javno financiranje je korektiv koji je važan, jer kad biste ukinuli u Hrvatskoj javno financiranje mislim da bismo dobili više problema u kontroli i nadzoru nego što ih imamo sad", smatra Petak. S njim se slaže i Zorislav Antun Petrović iz Transparencya, koji međutim ističe jednu drugu manu cijele priče - nepostojanje sankcija. I to će se, najavljuje Petrović, uskoro promijeniti.

"Već su DORH-u upućeni prijedlozi za problem prekršitelja zakona. Nažalost, prema našim saznanjima još nitko nije sankcioniran, no to ne znači da neće biti", dodaje Petrović. No sankcija je bilo. SDP je nedavno kažnjen s 5 milijuna kuna zbog kašnjenja s objavom financijskog izvješća. Grešaka će uvijek biti, ističe SDP-ov Peđa Grbin.

"Molim vas da imate razumijevanja i da pokušamo razlučiti što su bile nenamjerne greške, a što su bile greške s ciljem da se nešto namjerno, lažno prikaže kako bi se prikrili i izvori i način financiranja pojedinog političkog aktera", kaže Grbin. Grbin vjeruje da će se i javnost uključiti u kontrolu kandidata na lokalnim izborima. Toga nema u susjednoj nam BiH. Tamo je gotovo nemoguće ući u trag novca, revizija finacijskih izvještaja postoji samo na papiru, a političari su izračunali da im je isplativije prekršiti zakon, ističe Bojan Stančević iz Transparencya BIH.

"Predizborni mitinzi s pjevačima čija je tržišna vrijednost koncerata između 50 i 100 tisuća eura, prikazuju se s utroškom nula. Ne prikazuju se ni kao donacija ni kao trošak za potrebe predizbornog mitinga. Centralna izborna komisija koja je zadužena da kontrolira, nema uvid ni u reviziju niti stranci može naložiti reviziju pa stranke revizije financijskog poslovanja niti ne rade", pojašnjava Stančević. Pred državnom revizijom i DIP-om, ali i nevladinim udrugama težak je posao. Trebat će iskontrolirati tisuće izvještaja o financiranju kampanje. Bez sumnje, lokalni izbori bit će izazov i političkim akterima. Nadzirat će se, obećaju u Transparencyu, svako slovo, svaki zarez. Vjeruju da problema neće biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara