Dačić: Borit ću se za prava homoseksualnih osoba, ali Paradu ponosa neću podržati

Foto: AFP

IVICA DAČIĆ je prvi predsjednički kandidat koji je poslao odgovore na upitnik u vezi LGBT prava i položaja LGBT osoba u Srbiji, koji je "Gej strejt alijansa" uputila svim predsjedničkim kandidatima, nosiocima lista za parlamentarne izbore i prvim kandidatima na tim listama, stoji na službenoj stranici organizacije gsa.org.rs.

"Državni organi moraju se početi sustavno baviti problemom nasilja s kojim se osobe homoseksualnog opredjeljenja gotovo svakodnevno susreću u Srbiji. Socijalistička partija Srbije smatra da je položaj LGBT osoba danas ipak bolji nego prije četiri godine i da su se dogodile neke vrlo važne promjene koje su omogućile da se LGBT osobe izraze u društvu", odgovorio je Dačić na pitanje o položaju osoba homoseksualne orijentacije u srpskom društvu.

Na pitanje ima li, ukoliko osvoji izbore, plan za sprječavanje nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, Dačić odgovara da ima, ali da se problem mora rješavati sveobuhvatno, jer nisu samo LGBT osobe ugrožene u Srbiji, već su tu i žene, djeca, Romi, osobe s invaliditetom i ostale manjinske skupine.

Najavio je i da će on osobno, kao i njegova stranka, u sljedećem sazivu parlamenta podržati Izmjene i dopune Kaznenog zakona Republike Srbije, koje se odnose na uvođenje instituta zločina iz mržnje.

Na upit podržava li njegova stranka održavanje Parade ponosa, Dačić odgovara negativno.

"Iako je pravo na okupljanje jedno od osnovnih ljudskih prava, stav SPS-a je da sada ne postoje potrebni uvjeti za organiziranje Parade ponosa koja neće izazvati veliko nasilje, veliku materijalnu štetu i prije svega negativnu reakciju većine društva na taj događaj i LGBT zajednicu. SPS je prije svega stranka koja realno sagledava situaciju u društvu i zbog odgovornosti koju nosi ne želi podržati avanturističke pothvate, makar pod cijenu negativnih ocjena od strane LGBT pokreta", odlučno je zaključio Dačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara