Dačić: Mirovni plan iz Minska još je uvijek opcija; Kučma: Mirovni pregovori prekinuti

Dačić: Mirovni plan iz Minska još je uvijek opcija; Kučma: Mirovni pregovori prekinuti

Foto: FAH

SRBIJANSKI šef diplomacije Ivica Dačić u nedjelju je u svojstvu predsjedavajućeg OESS-a ocijenio da je na sastanku kontaktne skupine u subotu u Minsku o sukobu u istočnoj Ukrajini propuštena prilika za uspjeh, ali je rekao da mirovni plan nije odbačen.

"Jedna pozitivna stvar jeste da plan nije odbačen, već je rečeno da će u narednim danima vidjeti kada će biti nastavljen rad kontaktne skupine", rekao je Dačić novinarima i dodao kako još nije zakazan novi sastanak skupine.

“Trebao je biti danas, ali danas nema uvjeta za njegovo održavanje”, rekao je Dačić i dodao da se “ne razmišlja o novom planu koji bi izlazio izvan dogovora u Minsku”, ali je problem što se "ne poštuje ni ono što je dogovoreno u Minsku” prošloga rujna kada je potpisano primirje.

Kučma: Mirovni pregovori prekinuti

Ukrajinski izaslanik i bivši predsjednik Leonid Kučma rekao je, međutim, u subotu nakon sastanku u Minsku da su mirovni pregovori prekinuti i da se ne planira njihov nastavak, te za propast pregovora okrivio proruske separatiste što je u nedjelju učinila i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nisu bili spremni ni za raspravu o primjeni prekida vatre i povlačenju teškog naoružanja. Umjesto toga su pozvali na reviziju" dogovora iz rujna, koji je međunarodna zajednica postavila kao temelj za rješenje problema, rekao je OESS u priopćenju.

Predstavnici OESS-a dio su kontaktne skupine koju još čine Ukrajina i Rusija te sudjeluju u pregovorima o sukobu u istočnoj Ukrajini sa separatistima.

Dačić: Brojni operativni problemi na terenu

Dačić je naveo i da OESS kao “jedina međunarodna organizacija koja nešto posreduje da bi došlo do prekida vatre u Ukrajini”, ima mnogo operativnih problema na terenu, a da su neke od država članica, zabrinute za sigurnost svojih promatrača, razmišljale i da ih povuku iz Misije OESS-a u Ukrajini.

Po Dačićevim riječima, trenutačno je u Ukrajini oko 400 promatrača, od kojih četvorica iz Srbije, a cilj je da se na terenu nađe 50

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara