Danas na zagrebačkom Zrinjevcu "Marš za bračnu jednakost": Stop diskriminaciji, mržnji i netoleranciji!

Ilustracija: Guliver image/Getty images

UDRUGE Kontra i Iskorak održat će danas od 16 do 17 sati "Marš za bračnu jednakost" na zagrebačkom Zrinjevcu na koji pozivaju sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira neteolerancija i mržnja.

"Kontra u suradnji s Iskorakom poziva sve građane i građanke koje/-i ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira neteolerancija i mržnja da nam se pridruže u Maršu za bračnu jednakost.

Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitetlji kakvu uživaju raznospolne obitelji – tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije", stoji u najavi udruga Kontra i Iskorak.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara