Danas sahrana srpskog oca nacije koji je stvorio Miloševića i Karadžića

Foto: FAH

DOBRICA ĆOSIĆ, srpski pisac i  nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije, član Srpske akademije znanosti i umjetnosti i ideolog srpskog nacionalističkog pokreta bit će sahranjen danas u 14 sati na Novom groblju u Beogradu.

Ćosić je bio prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od 1992. do 1993. Krajem 1980-ih postao je jednim od predvodnika i ideologa srpskog nacionalističkog pokreta te pristaša Slobodana Miloševića, ali se kasnije razišao i s Miloševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpske jedinice su u vrijeme Ćosićevog predsjednikovanja SR Jugoslavijom, od 27. travnja 1992. pa do kraja svibnja 1993. godine vršile najokrutnije zločine i genocid u BIH.

Ćosić je u mladosti je pripadao komunističkom pokretu i u Drugom svjetskom ratu sudjelovao u antifašističkoj borbi kao pripadnik partizanskog pokreta. Titovoj se politici počeo suprotstavljati koncem 60-ih godina, što ga je svrstalo među vodeće disidente tog doba i kasnije.

U posljednjem intervjuu prošlog mjeseca ponovio je da se među prvima zalagao za podjelu Kosova s Albancima i naglasio da je Kosovo za Srbiju politički izgubljeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara