Danas završava primirje u Gazi: Dosad u sukobima ubijeno više od 2000 Palestinaca

Foto: Hina

PRIMIRJE na području Gaze, koje je na snazi gotovo od početka prošlog tjedna, završava danas. I dok su se sukobi tijekom proteklog tjedna smirili, ostaje pitanje što će se dogoditi nakon što primirje završi, budući da mirovni pregovori između Palestine i Izraela u Kairu zasad nisu dali rezultata.

Nabil Shaath, visoki palestinski dužnosnik, kaže kako nema nade da će pregovori završiti sporazumom. "Ne napredujemo baš najbolje, što ne daje razloga za optimizam", kazao je.

Kroz pregovore u Kairu dvije strane danima pokušavaju riješiti nesporazume koji već desetljećima izazivaju velike sukobe i tisuće žrtava.

Izrael traži povlačenje Hamasa iz područja Gaze te predaju svog oružja koje posjeduju. Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će Izrael do samog kraja ustrajati samo na jednome - zaštiti vlastitih interesa.

S druge strane, Palestina ne želi pristati na predaju oružja sve dok isto ne učine i izraelski vojnici.

Donatorska konferencija za Gazu čim se zaključi trajno primirje

Međunarodni donatori za Palestinu okupit će se u Kairu radi financiranja obnove Gaze čim se trajni sporazum o prekidu vatre zaključi između Izraela i Palestinaca, najavila je u ponedjeljak Norveška.

Pojas Gaze već nekoliko tjedana potresaju izraelska bombardiranja, čiji je cilj prekinuti Hamasova raketiranja, a izazvala su nekoliko milijardi dolara štete na području s već oslabljenom ekonomijom.

Sredstva skupljena pod pokroviteljstvom Egipta i Norveške predat će se predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu, istaknuo je šef norveške diplomacije Boerge Brende, isključujući time mogućnost da mogu koristiti Hamasu.

Po Norveškoj, koja predsjeda odborom za koordinaciju međunarodne pomoći Palestincima, to je treći put u nekoliko godina da su međunarodni donatori pozvani da financiraju obnovu Gaze.

Oslo zahtijeva nove uvjete. "Ne može se očekivati od međunarodne zajednice da još jednom financira obnovu" bez prethodnih uvjeta, napisao je Brende u priopćenju.

Pozvao je na ukidanje blokade Gaze i jamčenje sigurnosti civilnom stanovništvu s obje strane granice. "Držati stanovništvo zatvoreno i na granici gladi neće zajamčiti sigurnost susjeda Gaze", ocijenio je on.

Više od 2.000 Palestinaca ubijeno u ratu u Gazi

Više od 2.000 Palestinaca ubijeno je u sukobu koji je početkom srpnja pokrenuo Izrael u Pojasu Gaze, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva u palestinskoj enklavi.

Od 2.016 ubijenih Palestinaca, 541 je dijete a 250 žena. Novi podaci uključuju stanovnike Gaze koji su podlegli ozljedama u bolnicama u Gazi i inozemstvu, objavilo je ministarstvo.

U sukobima između boraca palestinskog Hamasa i izraelskih vojnika i u mjesec dana bombardiranja u Pojasu Gaze ranjeno je 10.196 osoba, objavilo je ministarstvo.

Zahvaljujući krhkom primirju uvedenom prije tjedan dana, koje istječe u ponedjeljak u ponoć, Izraelci i Palestinci nastavljaju neizravne pregovore u Kairu u pokušaju postizanja trajnog prekida vatre.

Izrael se priprema za zabranu izvoza u EU sa Zapadne obale

Izrael se priprema za najavljenu zabranu uvoza u EU peradi, jaja i mlijeka proizvedenih na farmama na Zapadnoj obali.

EU je objavila u veljači da će zabraniti izvoz navedenih proizvoda sa židovskih farmi na Zapadnoj obali, pozivajući se na zdravstvene razloge jer EU ne priznaje aktivnosti izraelskog ministarstva poljoprivrede na području koje se od 1967. smatra okupiranim. Izrael još uvijek pokušava uvjeriti Bruxelles da promijeni mišljenje uoči stupanja zabrane na snagu krajem mjeseca.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva poljoprivrede Amnon Leiberman kazao je da će "šteta biti minimalna" čak i ako mjera stupi na snagu. No ono što Izrael svakako želi izbjeći, po pisanju tamošnjeg poslovnog lista Markera, širenje je mjere zabrane izvoza na voće i povrće, što bi za Izrael bilo mnogo bolnije.

Godine 2012. EU je ukinula povlaštene carinske stope izraelskim proizvodima sa Zapadne obale i zadržala ih samo za dobra proizvedena u izraelskim granicama prije 1967. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara