Dansku sigurnosnu službu optužuju da je previdjela terorističke prijetnje

Dansku sigurnosnu službu optužuju da je previdjela terorističke prijetnje

Foto: Hina

DANSKA sigurnosna služba (PET) pokušala se u utorak obraniti od optužbi da nije obratila dovoljnu pažnju na sigurnosna upozorenja prije napada prošlog vikenda u Kopenhagenu i da su se oni mogli izbjeći.

PET tvrdi da navodni napadač na kafić u Kopenhagenu u subotu i na sinagogu u noći na nedjelju, kojeg je policija ubila u nedjelju ujutro, nije izazivao sumnju da planira napade.

Nakon napada na kulturni centar u subotu u kojem je ubijen 55-godišnji redatelj Finn Norgaard, uslijedio je napad na sinagogu u noći na nedjelju u kojem je 37-godišnji židov ubijen te još dva policajca ranjena. Vjeruje se da je oba napada počinio 22-godišnji Danac palestinskog podrijetla, Omar al-Husein kojega je policija ubila u nedjelju ujutro u razmjeni vatre.

Oporbene stranke zatražile su od vlade da analizira je li bilo sigurnosnih propusta pošto je danska zatvorska služba priopćila da je upozorila PET na Huseinove "ekstremističke poglede" dok je bio u zatvoru prije godinu dana.

U priopćenju PET kaže da je primio upozorenje u rujnu te izvršio sigurnosnu procjenu. "Nakon upozorenja primljenih od zatvorske službe.. PET nije imao na osnovu čega utvrditi da je, sada ubijeni, 22-godišnji napadač planirao napad", kaže agencija.

Danci nisu vodili računa o teroristima

Sigurnosne službe optužio je među ostalima i švedski umjetnik Lars Vilks, koji je prošao neozlijeđen u napadu na skup o slobodi govora u subotu.

"Došlo je do porasta prijetnji nakon napada na Charlie Hebdo, a Danci o tome nisu vodili računa. Oni u subotu nisu pojačali sigurnost", rekao je za agenciju France presse 68-godišnji karikaturist, koji živi pod stalnom policijskom zaštitom nakon što je Muhamedovu glavu narisao na tijelu psa.

U ponedjeljak je policija objavila da je uhitila dvojicu muškaraca osumnjičenih za pomaganje u atentatima.

Danska policija dobila je u utorak dojavu o eksplozivu u kafeu u Kopenhagenu blizu kulturnog centra u kojem je u subotu jedna osoba bila ubijena tijekom skupa o slobodi govora, ali se dojava o sumnjivu pismu pokazala lažnom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara