Delegacija MMF-a kod Kolinde: "Postoje pomaci, ali Hrvatskoj trebaju hrabrije reforme"

Delegacija MMF-a kod Kolinde: "Postoje pomaci, ali Hrvatskoj trebaju hrabrije reforme"

Foto: Ured predsjednice

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ je na Pantovčaku primila izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Predstavnici MMF-a u Hrvatsku su stigli  sklopu svojih redovnih bilateralnih konzultacija s dužnosnicima o gospodarskim kretanjima i gospodarskim politikama zemlje.

U okviru konzultacija, izaslanstvo razmatra fiskalnu, monetarnu te strukturne politike kako bi procijenilo gospodarske izglede za tekuću te za nekoliko narednih godina kao i rizike.

"U razgovoru s Predsjednicom Republike izaslanstvo MMF-a se dotaknulo makroekonomskih izgleda za razdoblje 2015.-2020., zatim srednjoročnog fiskalnog okvira, imajući u vidu postupak u slučaju prekomjernog deficita, te strukturnih politika", priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Iz MMF-a smatraju da se u Hrvatskoj vide blagi pozitivni pomaci, ali oni su ostvareni u okviru rasta vanjskog okruženja.

"Za hrvatsko gospodarstvo i dalje su prisutni veliki rizici domaće ekonomije u rastu javnog duga te eksternih šokova u slučaju promjena u vanjskom okruženju. Pozitivni pomaci vidljivi su, također, u rastu maloprodaje i priljevu izravnih investicija, no potrebne su hrabrije strukturne reforme posebno u dijelu državne administracije i lokalne uprave kao i u području investicijske i poslovne klime", smatra MMF, priopćeno je s Pantovčaka.

"Izražena je obostrana zabrinutost zbog činjenice kako Hrvatska još uvijek prolazi kroz razdoblje recesije u kojoj do izražaja dolazi niz vanjskih i unutarnjih neravnoteža. One uključuju nekonkurentni izvoz, korporativnu prezaduženost i zaduženost javnog sektora kao osobite osjetljivosti", navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara