"Demokracija" na sjevernokorejski način: Na izborima mogu glasati samo za jednog kandidata, rezultat 100% "za"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

GOTOVO svi sjevernokorejski birači glasovali su u nedjelju na parlamentarnim izborima na kojima je u svakom izbornom okrugu bio istaknut samo jedan kandidat, što je daleko od demokratskih pravila i vlastima omogućuje da utvrde tko je pobjegao u inozemstvo.

Samo jedan kandidat, koji odredi vladajuća stranka, smije se kandidirati u svakom od 687 okruga. Birači moraju samo izabrati "da" ili "ne" na glasačkom listiću.

I oni slušaju. Odziv 2009. bio je 99,98 posto, a potpora kandidatima 100 posto.

Sjevernokorejske su vlasti u nedjelju navečer, putem agencije KNCA, objavile da su glasovali svi birači, osim onih koji se nalaze u inozemstvu. Bolesnima je omogućeno glasovanje kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o prvim parlamentarnim izborima otkako je vlast preuzeo Kim Jong-Un nakon smrti svojeg oca Kim Jong-Ila u prosincu 2011.

Kao i njegov otac prije njega, Kim se kandidirao u 111. okrugu, Mont Paektu na sjeveru zemlje, u blizini kineske granice. Taj okrug smatra se svetim jer je utemeljitelj zemlje, Kim Il-Sung, otac Kim Jong-Ila, ondje organizirao protujapanski gerilski kamp u vrijeme japanske kolonizacije Koreje. Tvrdi se da se Kim Jong-Il rodio na toj planini 1942.

Izbori se održavaju svakih pet godina, a parlament zasjeda jednom ili dva puta na godinu kako bi izglasovao proračun ili potvrdio odluke Radničke stranke Koreje.

Izbori vlastima služe i za popis stanovništva jer dužnosnici koji ih organiziraju mogu u svakoj kući provjeriti nedostaje li koji upisani birač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara