Deset godina od proširenja EU

Deset godina od proširenja EU

Ilustracija: Guliver image/Getty images

PRIJE deset godina Europska unija u svojem najvećem proširenju primila je 10 novih članica, mahom iz bivšeg istočnog bloka. Deset godina poslije predstavnici ovih zemalja podijelili su iskustva članstva.

Predstavnik poljskog veleposlanstva Gregorz Gawin rekao je kako su pozitivni učinci u njegovoj zemlji nakon ulaska u Europsku uniju bili rezultat dobre pripreme.

"Osjećate promjene kada ste u Poljskoj i kada gledate iz perspektive poljskog građana. Ljudi su bogatiji, ceste su bolje i brže, auti su skuplji, dakle to nam je donijela EU. Kada smo se pridruživali Uniji prije 10 godina već smo dovršili potrebne reforme i Europska Unija bila je dodatni poticaj za ekonomiju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače u Poljskoj podrška EU je iznad 80 posto, a tomu je razlog pozitivan učinak članstva. Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gabor Ivan kaže kako najvećim uspjehom smatra mađarski ulazak u Schengen. Napominje da je bilo potrebno neko vrijeme kako bi se uvidjela važnost pojedinih institucija u procesu donošenja odluka, ali najviše je u upoznavanju s funkcioniranjem odigralo predsjedavanje Europskim vijećem

"Bez predsjedavanja vijećem nikada ne bismo doznali sve tajne unutarnje kuhinje u procesu donošenja odluka, a on je zadivljujuć, nekada frustrirajuć, a nekada priča o uspjehu. Ono što je važno za novu članicu u predstavljanju interesa je da trebate zemlje koje će s vama glasovati, tako da su vam potrebni saveznici u Vijeću."

Predstavnici, Poljske, Mađarske i Litve još jednom su dali podršku proširenju EU na sve države zapadnog Balkana, a mađarski veleposlanik rekao je kako njegova zemlja zastupa stajalište kako i Turska treba postati članica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara